Laupäeval kella 12.20 paiku teatati Vasknarva kordoni piirivalvuritele, et Narva jõel on Eesti poolel kalastamas Vene Föderatsiooni registreerimisnumbriga kalapaat.

Ida prefektuuri teatel selgitasid sündmuskohale reageerinud piirivalvurid välja, et kaks Venemaa kodanikku olid ületanud ajutist kontrolljoont ning pannud sellega toime ebaseadusliku piiriületuse.

"Narva jõel on ajutine kontrolljoon märgistatud spetsiaalsete poidega, mille vaheline ala on lühike ja kontrolljoone kulgemine hästi näha. Seetõttu on hooletusest sündinud piiririkkumisi Narva jõel suhteliselt vähe. Piirvalvuritele vastuhakkamist tuleb ette üliharva," sõnas Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht Indrek Püvi.

Kinnipidamisel osutasid mehed piirivalvuritele tugevat vastupanu ja eirasid neile antud korraldusi. Lisaks üritasid mehed põgeneda tagasi Vene Föderatsiooni poolele, lõigates kolmel korral noaga läbi köie, millega nende paat oli kinnitatud piirivalvekaatri külge.

Mehed peeti kahtlustatavana kinni ja viidi Jõhvi arestimajja. Neile esitati kahtlustus Eesti ajutise kontrolljoone ebaseaduslikus ületamises, mis oli toime pandud transpordivahendiga selleks mitteettenähtud kohas ja eirates politseiametniku korraldusi.