"Saime noodi esmaspäeva õhtul," ütles Leedu välisministeeriumi pressiesindaja Rasa Jakilaitene BNS-sile, vahendab Leedu venekeelne Delfi.

18. septembril pidas Murmanski oblasti piirivalvevalitsuse patrulllaev kinni Leedu lipu all sõitva kalalaeva Jūros Vilkas. Laeval oli 28 meeskonnaliiget, kellest kolm olid Leedu kodanikud. Laeva meeskonnas oli ka Vene kodanikke.

Leedu välisministeeriumi kinnitusel rikkus Venemaa laeva kinnipidamisega ÜRO mereõiguse konventsiooni, mis muu hulgas tagab avamerel vabaduse. Lisaks sellele teatati Vilniusest, et Leedu võime kinnipidamisest ei informeeritud.

Vene võimud väidavad, et kalalaev peeti kinni Venemaa Föderatsiooni territoriaalvetes, Leedu aga eitab seda - tunnistades siiski, et hetkeks viibis laev ka Venemaa vetes -, väites, et laev oli kinnipidamise hetkel rahvusvahelistes vetes.

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) väitel tegeles leedukate laev ebaseadusliku krabipüügiga Barentsi merel, kokku oli laeval 15 tonni krabi.

Leedu peaministri Algirdas Butkevičiuse teatel on Venemaa senine käitumine eksinud rahvusvaheliste reeglite vastu, kuna sellise konflikti korral peaks tegelikult laevale kõigepealt saatma hoiatussignaali ning seejärel, kui on vaja, vastava riigi saatkonnaga ühendust võtma.