Saksa väed püüdsid peita vähimagi jälje hävituslaagrist pärast seda, kui see 1943. aasta oktoobris toimunud vangide mässu järel suleti. Gaasikambrid lõhuti ning nende peale ehitati asfalttee, kirjutab Reuters.

Arheoloogid leidsid kaevetööde käigus asfaldi alt tellistest rivid ja müürid. Nende abil said arheoloogid aimu, kui suured gaasikambrid olid ja kus need asusid.

Teadlased loodavad, et uute andmete abil saab täpsustada, mitu inimest hävituslaagris mõrvati. "Oleme saavutanud oma eesmärgi - oleme leidnud gaasikambrid. Imestama paneb ehitise suurus ning see, kui hästi on ehitise seinad säilinud," rääkis arheoloog Yoram Haimi.

Maa alt tuli välja ka vangide isiklikke esemeid, näiteks sõrmus heebreakeelse kirjaga "Vaata, sina oled pühitsetud minule".

Sobibori koonduslaagri ajalugu on kaardistatud halvemini kui teiste laagrite oma, kuna laager hävitati ning üksnes vähesed pääsesid sealt eluga.

Kaevetööde käigus on nüüdseks selgunud, et laagris oli kaheksa gaasikambrit. Inimese surnuks gaasitamiseks kulus 15 minutit ning surm oli piinarikas, kirjeldas arheoloog Wojciech Mazurek.

"Räägitakse, et natsid pidasid laagris hanesid, et nende kisa vaigistaks surevate vangide valukarjed."

Sobibor suleti aastal 1943, kui vangistatud nõukogude sõdurid korraldasid laagris mässu. Umbes 300 inimesel õnnestus põgeneda, ent suurem osa neist saadi kätte ja mõrvati. Teise maailmasõja lõppedes oli elus umbes 50 Sobiborist pääsenud vangi.