„Ma mäletan, kuidas aastat kümme tagasi laiendati Euroopa Liitu ja NATO-t, võttes sinna kiirustades mitte ainult Ida-Euroopa riike vastastikuse majandusabi nõukogu ja Varssavi lepingu organisatsiooni endiste liikmete hulgast, vaid ka kolm Balti vabariiki. Euroopa Liidu jätan ma kõrvale – see on majandus,“ ütles Lavrov intervjuus ITAR-TASS-ile.

Kui ei tehta kahju kohustuste täitmisele teiste riikide ja organisatsioonide ees, ei ole keegi Lavrovi sõnul vastu, kuid NATO on iseasi. Lavrov leiab, et on selge, et Afganistan ei liida allianssi enam ühte ning Brüsselis pandi rõõmuga mängu Vene kaart, otsustades kujutada Venemaad ohuna. Seda ideed soojendati Venemaa välisministri sõnul ka NATO hiljutisel tippkohtumisel Newportis.

„Me oleme ju lääne kolleegidelt korduvalt küsinud: kas allianssi on vaja laiendada, võibolla on parem mõelda OSCE, kõigi jaoks võrdse ja jagamatu julgeoleku kategooriates? Meile öeldi: saate aru, Balti riikidele on jäänud pärast Nõukogude Liidu koosseisus olemist foobiad, nad püüdlesid nii iseseisvuse poole, saavutasid selle, aga kardavad teid endiselt. Võtame nad NATO-sse, nad rahunevad ja teie suhted muutuvad pilvituks. Ja mis juhtus?“ rääkis Lavrov.

„Aastakümme on möödunud, alliansi vihmavari Baltikumi kohal on avatud, aga kas seal on fantoomhirmudest vabanetud? Vastupidi! Näiteks Leedu jookseb paljudes üleeuroopalise koostöö arengu küsimustes isegi Ameerika vedurist eespool. Nüüd paluvad Balti vabariigid koos Poolaga üldse NATO-l raketikaitsesüsteemi Venemaa vastu suunata! No kes terve mõistusega inimene hakkab täna tõsiselt arutama meie sissetungi üle Euroopasse? See on välistatud!“ kuulutas Lavrov.