NATO AWACS-lennukid ei jälginud lennu MH17 viimaseid hetki enam radariga, teatas Saksamaa liiduvalitsus oma vastuses Bundestagi vasakpoolsete fraktsiooni küsimusele, teatab Der Spiegel.

Küsimusele, mida Saksamaa liiduvalitsus teab raketisüsteemide liikumisest päeval, kui lennuk väidetavalt alla tulistati, vastatakse, et olemasoleva informatsiooni järgi ei ole mingeid kindlaid tõendeid mingisuguste õhutõrjerakettide operatsioonide kohta lennuki (MH17) vastu tuvastatud.

Kaks AWACS-lennukit, mis asusid katastroofi hetkel Poola ja Rumeenia kohal, tuvastasid Malaysia Airlinesi Boeing 777 oma radaritega. Need kontaktid kaotati aga kell 14.52 Kesk-Euroopa aja järgi, sest MH17 kadus AWACS-ite nägemisulatusest. Reisilennuki allatulistamine toimus alles umbes 30 minutit hiljem.

Mõlemad AWACS-id tabasid vaid õhutõrjeraketisüsteemi signaali ja veel ühe radarisignaali, mida ei tuvastatud. AWACS klassifitseeris raketisüsteemi automaatselt SA-3-na. Teadetekohaselt on see selles piirkonnas rutiinselt tabatav signaal.

Vastuseks küsimusele, millist informatsiooni avastasid MH17 allatulistamise kohta USA luuresatelliidid, kirjutas Saksamaa liiduvalitsus, et vastamine ei ole salastatuse tõttu võimalik.

Berliin salatseb ka selles küsimuses, millist raadiosidet seoses lennuktastroofiga pealt kuulati.

Vasakpoolsete parlamendifraktsioon järeldab nendest vastustest, et Saksamaa liiduvalitsus ei tea lennuki allatulistamise kohta peaaegu midagi.