Kui kaua sanktsioonide kehtestamisega oodatakse, pole veel otsustatud ning kui rahu jääb püsima, ei pruugita neid üldse kehtestada, vahendab Reuters.

Kaks diplomaati teatasid, et Euroopa Liidu juhid võivad anda Venemaa presidendile Vladimir Putinile nädal aega, et näidata, et ta tegeleb konfliktile lahenduse otsimisega, veel üks diplomaat rääkis aga 72 tunnist. Liikmesriikide esindajad kohtuvad Brüsselis reede pärastlõunal ning diplomaatide sõnul peaks siis sanktsioonidepaketi üksikasjad kindlaks määratama.

„Nad tahavad relvarahule võimaluse anda,“ ütles üks diplomaat lootuste kohta, et reedel suudetakse Minskis relvarahu sõlmida.

„Kui relvarahu püsima jääb, on olemas võimalus sanktsioonide üldse kehtestamata jätmiseks,“ ütles teine diplomaat.

Ukraina president Petro Porošenko ja Vene-meelsete mässuliste peamine juht teatasid neljapäeval mõlemad, et kuulutavad reedel välja relvarahu, kui Minskis vastavasisulisele kokkuleppele alla kirjutatakse.

Uute sanktsioonide üks peamisi elemente on Euroopa Liidu kapitaliturgudelt raha laenamise keelu laiendamine kõigile Vene riigifirmadele. Praegu puudutab see keeld ainult panku. Keelu laiendamine mõjutaks suuri Vene naftafirmasid, sealhulgas Rosnefti.

Samuti keelataks Euroopa Liidu sündikaatlaenud Vene riigi omanduses olevatele pankadele ja institutsioonidele ning Vene derivatiivinstrumentide müük Euroopa Liidus.

Veel laiendataks sõjalisi kasutusvõimalusi omavate kaupade ekspordikeeldu kõigile potentsiaalsetele Vene importööridele, mitte ainult kaitsesektori firmadele.

Arenenud tehnoloogiate Venemaa energiasektorile müümise keeldu võidakse laiendada ka teeninduslepingutele, mis puudutab Venemaal tegutsevaid Euroopa Liidu ettevõtteid.

Mõned liikmesriigid on teinud ettepaneku keelata Venemaa kaitseministril Sergei Šoigul Euroopa Liitu sisenemine.

Juttu on olnud ja Venemaa kultuuri- ja spordialasest boikottimisest, kuid sellesisulist kokkulepet niipea ei oodata.