Erik on 6-aastane Eesti poiss, kes läks sel aastal esimest korda kooli. Ta on oma ema jaoks kõige tähtsam mees planeedil. Ta on emaga käinud mitu korda läbi tee kodu ja kooli vahet. Ta teab, et koju on trammiga täpselt 5 peatust, et üle Gonsiori tänava tuleb minna alati rohelise tulega ning seda, et trammis kasutatakse rohelist kaarti nimega validaator. Ühtlasi teab Erik, et alati ei lähe kõik nii nagu liiklusreeglites kirjas, tuleb olla tähelepanelik ning vaadata mõlemale poole teed.

Barack Obama on Ameerika president, kõige mõjuvõimsam mees tervel planeedil. Tema tuleb esimest korda Eestisse. Baracki julgeolekuteenistus on sõitnud korduvalt läbi kogu tee hotellist presidendilossi ning sealt Stenbocki majja. Barack ei tea tõenäoliselt midagi validaatorist ega Gonsiori tänavast, küll aga teab Barack, et üle tänava minnakse rohelise tulega, tuleb olla tähelepanelik ning kõike ei lähe alati nii nagu plaanitud.

Barack Obama julgeoleku eest hoolitseb terve tema julgeolekumeeskond, suurem osa Eesti politseist, kaitsepolitseinikud, sõjaväelased, sõjaväepolitseinikud ning terve rida muid ametnikke. Tema tee Eestis on turvaline, kordades turvalisem kui 6-aastasel Erikul. Baracki eest vaatavad mõlemale poole teed julgeolekuteenistujad, seal ei ole purjus autojuhte, vihaseid kihutajaid ning ühistranspordis pahuralt trügivaid suuri inimesi.

Kuigi ma sooviks südamest, et Eriku ja kõikide teiste laste koolitee oleks sama turvaline kui Barack Obama visiit Eestisse, ei sõltu see ainult politseist, vaid ka kõikidest nendest inimestest, kellega Erik ja teised lapsed igapäevaselt kooliteel kokku puutuvad. Olgu need siis autojuhid, bussijuhid, trammijuhid, liikluskorraldajad, õpetajad, kaasreisijad või muud suvalised inimesed tänavalt.

Kõikide Teie tähelepanu, abivalmidus ja heasoovlikus on see, mis aitavad tagada turvalise koolitee. Olgu siinkohal eeskujuks toodud selle aasta kevade juhtum, kus tähelepanelik tsiklimees Aivar Kabrits päästis kaks väikelast pea kindlast õnnetusest Vabaduse puiesteel.

Eile läks kooli ligikaudu 137 000 noort, neist 15 000 esimesse klassi. See on meie kõigi ühine vastutus ja soov, et nad kõik ka elusalt ja tervelt suvepuhkusele läheks. Lastevanematel tasub üle korrata kõik see, mis igapäevases elus ehk enesest mõistetav tundub.

Üle tee tuleb minna ainult rohelise tulega, vaadata tuleb sealjuures vasakule ja paremale, jalgrattaga sõites tuleb kiiver pähe panna ning sõita tuleb seal, kus selleks ettenähtud ala. Samuti peaksid kõik juhid olema eriti kooliaasta alguses roolis tavapärasemast tähelepanelikumad, ei kihutaks ega elaks roolis välja liiklusummikutest tingitud frustratsiooni.

Aga tähelepanelikkus roolis ei ole loomulikult ainult koolialguse teema - tähelepanelik tuleb olla kogu aeg. Lapsed on lapsed, ja vaatamata kõikidele õpetussõnadele ei lähe nad üle teealati õiges kohas ja õigel ajal.

Seega on meil roolis istujatena kordades suurem vastutus, sest mitte keegi meist ei soovi seda, et meie auto rataste alla saaks viga mõni väike poiss või tüdruk.

Samas olen veendunud, et üheskoos oleme suutelised Eriku ja kõikide teiste laste koolitee tegema turvaliseks, kui mitte sama turvaliseks kui Barack Obama külaskäigu, siis vähemalt nii turvaliseks, et ükski laps liikluses viga ei saaks. Sest ärgem unustagem - enam kui miljon hoolivat Eesti elanikku aitab tagada koos kordades suurema turvalisuse kui mistahes politseioperatsioon.