"Astana ei jää kunagi organisatsioonidesse, mis kujutavad ohtu Kasahstani iseseisvusele," ütles Nazarbajev intervjuus kohalikule telejaaamale Habar, vahendab ERR.

Venemaa president Vladimir Putinilt küsiti Seligeri noortelaagris toimunud kohtumisel "natsionalistlike" meeleolude kohta Kasahstanis. Putin vastas, et Nazarbajev on riiki hästi juhtinud ja lisas: "Ta lõi ju riigi territooriumil, kus pole kunagi riiki olnud." Venemaa riigipea arvates rajas Nazarbajev kasahhide riikluse, vahendas Ehho Moskvõ võrguleht.

Tartu ülikooli politoloogi Karmo Tüür ütles tänavu märtsis Delfile antud intervjuus, et Venemaa järgmisena rünnata Kasahstani või Lätit kui kõige hapramat Balti riiki.

"Tegelikult on see üks võimalikest variantidest, mida on korduvalt varemgi välja öeldud. Juba Gruusia kriisi ajal öeldi, et kõigepealt Gruusia, siis Ukraina ja seejärel Balti riigid. Aga on olemas ka tõenäosus, et järgmine on Kasahstan," ütles Tüür.

"Kasahstan on Krimmiga sarnases seisus, sest seal on juba sees Venemaa väeüksused ja sinna viidi vägesid juurde. Nii nagu Krimmis, on ka Põhja-Kasahstanis märkimisväärne hulk vene emakeelega inimesi, keda Kreml kaasmaalasteks kutsub," lisas politoloog.

Nursultan Nazarbajev on seni olnud Ukraina kriisis Putinit toetav ning väidetavalt leppisid Valdimir Putin, Aleksandr Lukašenko ja Nursultan Nazarbajev juba tänavu märtsis kokku, et toetavad üksteise poliitikat naaberriigi Ukraina suhtes, vahendas Newsru.com.

Meeste eelnevaid tihedaid suhteid iseloomustab ka fakt, et Saksa maineka ajakirja Die Welt andmetel on Nazarbajev Putinile kõige tihedamalt helistavate riigipeade edetabelis neljandal kohal.