Eeldasin, et vanaema, kes tänapäeva tehnikast suurt midagi ei jaga, on vajutanud puldil mõnd vale nuppu, mis keerab kuvasuhte tuksi, kuid asja uurides selgus, et nutiTV menüüst on kuvasuhteks valitud 16:9, mis vastab kenasti tema mõne aasta vanuse Philipsi LCD-televiisori kuvasuhtele.

Veendusin oma silmaga, et kõnealune probleem puudutab ettevõtte Discovery Communications kanaleid Animal Planet, Discovery Channel ja Investigation Discovery, mis kuuluvad kõik vanavanemate lemmikute hulka. Helistasin Elioni klienditeenindusse ja kirjeldasin üksikasjalikult oma avastust. Mõne aja pärast helistas mulle tagasi viisakas noormees, kes ütles, et kahjuks ei saa selle anomaalia suhtes midagi ette võtta, kuna nende kanalite pilt jõuabki minu telekasse vanaaegse külgede suhtega 4:3 ja see olevat ainus viis, kuidas kanalid ise Elionile oma pilti edastavad.

Eriti totraks muudab olukorra see, et kanalil näidatavad saated on üles võetud formaadis 16:9, seejärel on neile 4:3 kuvasuhtega televiisori jaoks keevitatud alla ja üles mustad ribad ning viimase boonusena lisab laiekraanteleviisor ise mustad ribad ka paremale ja vasakule, sest midagi muud tal sinna panna ei ole. Isegi kui püüda pilti kunstlikult suuremaks venitada, ei söanda telekas ülemist musta riba ära lõigata, kuna selle peal asub kanali logo! Tulemuseks on see, et vaataja näeb laiekraantelerist laiekraanpilti, mis on teleka ekraanist palju väiksem!

Ajast, mil laiekraanteleviisorid muutusid levinumaks kui vanaaegsed 4:3 kuvasuhtega aparaadid, möödub peagi juba kümme aastat. Minul isiklikult oli juba 1990ndate aastate lõpus telekas ekraani külgede suhtega 16:9. Kõiki uusi saateid toodetakse uues formaadis ning uuele formaadile on ammu üle läinud ka kõik Eesti telekanalid.

Elion on Eesti vanim ja suurim telekommunikatsiooniettevõte, mis võiks Eesti-suguses e-riigis olla teenäitaja ning püsida alati uusimate tehniliste arengute tuules. Ometi edastab Elioni uus nutiTV lahendus, mille kasutamiseks tuli soetada moodne digiboks ühes veel moodsama puldiga, oma klientidele mitmeid suhteliselt populaarseid telekanaleid endiselt ainult eelmise sajandi formaadis, hoolimata sellest, et saated ise on toodetud tänapäevases formaadis.

Miks? Ja kas tõesti peaks tarbija uskuma, et pooleteise miljardi suuruse publikuga telehiid, mis spetsialiseerub teaduse populariseerimisele, on nõus maailmakuulsa e-riigi suurimale teenusepakkujale edastama oma kanaleid vaid iganenud ja ebaloogilises formaadis?

Selgitusi jagab Elioni avalike suhete juht Marek Unt:

Kuna paljud telekanalid pole veel tervikuna laiekraanformaadile üle kolinud, edastatakse Elionile ja teistele teleteenuse pakkujatele pilti jätkuvalt 4:3 kuvasuhtega, ning sel juhul jõuavadki laiekraanile toodetud saated meieni n-ö mustas raamis. Elion pildi formaati muuta ei saa. Edastame seda nii, nagu see meieni jõuab. Seepärast pakuvadki leevendust eelkõige telerite võimalused kuvasuhet valida. Lõplik lahendus probleemile on aga kanalite tootjate kätes. Elionil on kindlasti valmisolek pakkuda parimat pilti.