Viimati kohtusid Putin ja Porošenko 6. juunil Prantsusmaal Normandia dessandi aastapäeval. Enne Putini ja Porošenko kohtumist külastab laupäeval Kiievit Saksa kantsler Angela Merkel, et näidata oma toetust Ukrainale, kirjutas Reuters.

Anonüümsust palunud Euroopa ametnike sõnul on kavas Putinit edasi survestada, et ta lõpetaks Ida-Ukraina separatistide toetamise, aga samas tuleb veenda ukrainlasi, et nad ei suruks oma lahinguvälja edu lõpuni välja. See võib Putinit alandada, mille järel võib ta käituda ennustamatult.

Stefan Meister Berliinis asuvast Saksamaa välissuhete nõukogust lausus, et Kiievis väljendab Merkel toetust Ukrainale, aga kombib samas pinda, kui valmis on Ukraina Venemaaga kokkuleppe sõlmimiseks.

"Et saavutada kompromissi Venemaaga on vaja tegutsemist Ukraina poolelt. Kui valmis on nad selle tegemiseks, kui nad on idas pealetungil, püüdes kehtestada oma võimu kohapeal? Mulle tundub, et Putin on valmis läbi rääkima, aga ta ei saa kaotada oma nägu," lausus Meister.

Lääne katseid saada Ukraina läbirääkimistelaua taha toetas ka Venemaa.

Samal ajal jätkusid ka täna lahingud Ida-Ukraina suurtes linnades. Separatistide käes oleva Donetski kesklinnas oli kuulda ägedat tulistamist. Reutersi korrespondend nägi 5-6 separatisti jooksmas läbi kaubanduskeskuse parkimisplatsi, varjudes kuulide eest ja samal ajal tulistades. Oli ebaselge, keda nad tulistasid, sest Donetski kesklinn on separatistide valduses ja Ukraina vägesid polnud kusagil näha.

Varem olid lahingud jõudnud Makijvka asulasse Donetskist idas, kus separatistid kandsid kohalike sõnul kaotusi ja pidid taganema.

Ukraina võimude sõnul on nende sõdurid jõudnud juba ka teise suure mässuliste keskuse, Luhanski kesklinna, kus toimuvad lahingud. Luhansk on juba 17. päeva ilma vee ja elektrita.