ÜRO peasekretär Ban Ki-moon nimetas varem Iisraeli rünnakut ÜRO kooli lähedal Gazas kriminaalseks teoks, vahendab BBC News.

Palestiina ametnike sõnul hukkus pühapäeval selles rünnakus vähemalt kümme inimest. Iisraeli kaitsejõud teatasid, et nende sihtmärgiks oli kolm islamistlikku võitlejat ÜRO kooli lähedal.

Rünnakule järgnenud pahameeletormis teatas Iisrael, et avab „humanitaarakna“, et võimaldada sadadel tuhandetel palestiinlastel koju naasta.

Relvarahu ei puuduta Rafahi linna, sest Iisraeli armee viibib seal kohal ning kokkupõrked jätkuvad.

Iisraeli armee teatel kestab relvarahu kella 10-st kuni 17-ni.

Hamas reageeris relvarahule kahtlustavalt ning Hamasi pressiesindaja Sami Abu Zuhri süüdistas Iisraeli kaitsejõude katses juhtida tähelepanu oma tapatalgutelt kõrvale.

Gaza meditsiiniametnike sõnul on ligi neli nädalat tagasi alanud konfliktis hukkunud 1800 palestiinlast, enamasti tsiviilisikut, ning üle 9000 on saanud haavata.

Üle veerandi Gaza sektori 1,8 miljonist elanikust on olnud sunnitud kodust lahkuma. Paljud neist on ÜRO varjupaikades üle kogu Gaza, sealhulgas Rafahis asuvas koolis, kus pühapäeval hukkus kümme inimest.

Ban nimetas rünnakut veel üheks rahvusvaheliste humanitaarseaduste suureks rikkumiseks ning ütles, et Iisraeli on regulaarselt teavitatud kooli täpsest asukohast.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles, et Iisrael kahetseb iga rünnakut, mis tabab tahtmatult tsiviilisikuid, kuid süüdistas Hamasi ÜRO hoonete terrorismi tulipunktideks muutmises.

„Gaza elanike kannatused on Hamasi huvides, nad mõtlevad, et maailm süüdistab Iisraeli nende kannatuste eest,“ ütles Netanyahu esmaspäeval.