Kõneldes massiüritusel Türgi idaosas, et teha reklaami oma kandidatuurile presidendivalimistel, ütles Erdoğan, et annab hea meelega tagasi auhinna, mille sai 2004. aastal Ameerika Juudikongressilt, vahendab Reuters.

Ameerika Juudikongress nõudis auhinna tagastamist protestiks Erdoğani sõnavõttude vastu, milles ta on võrrelnud Iisraeli Natsi-Saksamaaga.

„Kui te toetate seda julmust, seda genotsiidi, seda hitlerlikku fašismi ja lapsi mõrvavat režiimi, võtke oma auhind tagasi,“ ütles Erdoğan Vani provintsis. „Mis on vahet Iisraeli tegevusel ning natside ja Hitleri omal? Kuidas suudate te seletada, et see, mida Iisraeli riik on teinud Gazas, Palestiinas, ei ole genotsiid? See on rassism. See on fašism. See hoiab Hitleri vaimu elus.“

Erdoğan, kes esitleb end palestiinlaste õiguste kaitsjana, on muutunud oma sõnavõttudes üha teravamaks, esinedes pea iga päev valimiste-eelsete kihutuskõnedega.

„Kes seisis juutide eest ajal, kui nad oma koduriikidest välja saadeti? Need olid meie esiisad, ottomanid,“ ütles Erdoğan, viidates varjupaigale 15. sajandil Hispaaniast välja aetud juutidele. „Kas teil häbi ei ole? Kui ebamoraalsed te olete... Need oleme meie, kes kaitsevad juute oma pinnal ja lasevad neil turvaliselt elada.“