Ukraina ja Austraalia kirjutasid kokkuleppele Austraalia personali Ukrainasse saatmise kohta seoses Malaisia reisilennuki allakukkumisega alla 25. juulil, vahendab Interfax-Ukraina.

28. juulil sõlmiti kokkulepe Ukraina ja Hollandi vahel lennukatastroofi uurimise rahvusvahelise kaitsemissiooni kohta.

Vastavalt Ukraina välisministeeriumi informatsioonile võimaldab kokkulepe Austraalial tuua Ukrainasse personali lennukatastroofi põhjuste uurimiseks, katastroofipaiga valvamiseks ja surnukehade koju saatmiseks. Austraalia personal ei allu Austraalia relvajõududele, kuid tema peamine funktsioon on katastroofipaiga valve. Lepingu järgi ei too Austraalia Ukrainasse üle 250 relvastatud inimese. Austraallastel lubatakse omada ja kanda relva ning kasutada jõudu sel määral, mis on vajalik nende eesmärkide saavutamiseks, sealhulgas enesekaitseks pihta tulistada, öeldakse lepingus.

Austraalia personal võib vabalt liikuda kohtades, mis on seotud lennukatastroofi uurimisega. Muudes kohtades liikumiseks tuleb küsida nõusolekut Ukrainalt. Lahingupiirkondades liikumine tuleb kooskõlastada Ukraina võimudega. Austraalia personal koordineerib oma tegevust ka Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) erivaatlusmissiooniga.

Hollandiga sõlmitud kokkuleppes on öeldud, et mitmerahvuseline lennukatastroofi uurimise kaitsemissioon, mida juhib Hollandi Kuningriik, on mõeldud selleks, et koguda kokku surnukehad ja uurida Malaysia Airlinesi reisilennuki allakukkumist Donetski oblastis, ning teistlaadi tegevusteks, milles pooled võivad kokku leppida.

Kokkulepe näeb ette, et missioonis ei osale rohkem kui 700 relvastatud isikut.

Missioon koosneb Hollandi, Austraalia ja teiste alla kukkunud lennuki pardal kodanikke omanud riikide sõjalisest ja mittesõjalisest personalist.

Missiooni personalil on lubatud omada ja kanda relvi ning kasutada jõudu enesekaitseks ja oma tegevuse läbiviimiseks vastavalt kokkuleppele.

Missiooni töö Ukraina territooriumil lõpeb lennukatastroofi uurimise lõpuga.