Van Kirk oli maailma esimese sõjas kasutatud tuumapommi alla visanud lennuki navigaator. Ta ütles hiljem ajakirjanikele, et olles näinud üht tuumapommi sõjas plahvatamas, ei taha ta enam kunagi näha selle relva kasutamist, vahendab Reuters.

Samas kaitses ta pommi kasutamist, nimetades seda paremaks kahest halvast, võrreldes jätkuvate õhurünnakutega Jaapani peasaarte vastu ja kavandatud USA sissetungiga.

„Pomm päästis tõesti elusid, vaatamata kohutavale ohvrite arvule Hiroshimas ja Nagasakis, sest häving mis oleks muidu Jaapanile tekitatud, oleks olnud kohutav,“ ütles Van Kirk.

USA pommitaja B-29 Superfortress Enola Gay, mille pardal oli 12 meeskonnaliiget, heitis tuumapommi „Little Boy“ Hiroshimale Teise maailmasõja lõpupäevil. Aasta lõpuks oli plahvatuse tagajärjel hinnanguliselt surnud umbes 140 000 tol ajal linnas elanud 350 000 inimesest.

Kolm päeva hiljem heitis USA Nagasaki linnale tuumapommi „Fat Man“. Jaapan alistus 1945. aasta 15. augustil, millega Teine maailmasõda ka lõppes.

Van Kirki sõnul oli Hiroshima missioon suhteliselt kerge, sest puudus õutõrjetuli maapinnalt. Suur mure oli see, kas lennuk puruneb pärast plahvatust.

43 sekundit pärast pommi allaheitmist nägi Van Kirk sähvatust. Seejärel saabus lööklaine ja raputas lennukit.

Van Kirki matused on kavas 5. augustil tema kodulinnas Pennsylvania osariigis Northumberlandis.