Brüsselis kohtunud riigi- ja valitsusjuhid leppisid samuti kokku peatada Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga (EBRD) uute operatsioonide finantseerimine Venemaal, vahendab Associated Press.

Esimest korda anti märku ka valmisolekust karistada Vene firmasid, mis toetavad materiaalselt või rahaliselt tegevust, mis õõnestab Ukraina suveräänsust, territoriaalset terviklikkust ja iseseisvust. Välisministritele anti korraldus koostada juuli lõpuks nimekiri sellistest isikutest ja organisatsioonidest.

Otsusega, mis võib puudutada Vene oligarhe ja Kremli siseringi kuuluvaid inimesi, palusid Euroopa Liidu riigijuhid ministritel kaaluda ka selliste isikute või firmade vastu sanktsioonide kehtestamist, kes toetavad aktiivselt materiaalselt või rahaliselt Krimmi annekteerimise või Ida-Ukraina destabiliseerimise eest vastutavaid Venemaa otsustetegijaid.

Seni on Euroopa Liit kehtestanud sanktsioonid 72 isiku vastu Ukrainas ja Venemaal, kelle varad on külmutatud ja kellele on kehtestatud viisakeeld, ning kahe Krimmis baseeruva firma vastu, mille varad on Euroopa Liidu liikmesriigid külmutanud.

Euroopa Komisjonil paluti kaaluda juhtumipõhiselt Euroopa Liidu-Venemaa koostööprogrammide peatamist, välja arvatud need, mis puudutavad piiriülest koostööd ja julgeolekut. Paluti ka soovitusi, kuidas piirata investeeringuid Krimmi.