Eesti Ekspressi morbiidsevõitu sisu pole selle tundega kooskõlas. Statistika on rahutukstegev. Näiteks eilne uudis, et ÜRO andmetel oleme narkosurmade poolest üle maailma viiendal kohal.

Island on esimesel kohal. 

Ka Island on ilus ja ahvatlev.

Tiina Jõgeda korraldas tänasesse lehte arutelu, kus osalesid Urve Palo, Luule Sakkeus, Reet Roos ja Heldur Meerits. Jutuks iive. Jõgeda kutsus mind ka, aga mina eelistasin minna Alatskivile ühele kirjandusüritusele. Juhan Liivile pühendatud konverentsile "Lätete pääl".

Liiv on teadagi kõige eestilikum luuletaja üldse. "Must lagi on meie toal", "Kui tume veel kauaks ka sinu maa", "Eile nägin ma Eestimaad". Ega see "Ta lendab mesipuu poole" kah nüüd teab mis rõõmurõkatus ole. 

Ometigi on Liivi luules ka helgemaid värsse. Need tuleb lihtsalt üles leida.

Eesti elu helgema poole otsimine on muutunud üldrahvalikuks ülesandeks. Umbes nii on selle sõnastanud valitsus, president, sotsiaalteadlased.

Nipp on lihtne. Minu põlvkond peab ära unustama kogu koolihariduse. Ei, ma ei pea silmas Liivi luulet. Tuleb unustada põhjuse-tagajärje seosed, kogu aristotellik loogika. No et kui ühe naise kohta sünnib 1,8 last,ja see on püsiv nähtus, on tegemist hääbumisega.    

Heldur Meerits räägib statistikaameti numbritest, põrutab Exceli tabeliga, räägib läbinisti mulle arusaadavat keelt. Aga Luule Sakkeus ütleb, et teadvus on põhiline. Teadvust vallandavad praktikad on tõusuteel. Zen-buddism. Tantra. Lilleoru jooga. Ning muidugi üldrahvalik laulupidu.

Kui veel suudaks unustada füüsikas pähetambitu, et ei saa end parun Münchhauseni kombel patsipidi mülkast välja sikutada!

Levitatsioon ehk õhus hõljumine on teadvuse muutmise ürituses igati kõva sõna. Muidugi saab ka paralleelmaailmadest jõudu ammutada.

E-kodakondsus ja e-pilv. Kümme miljonit uut e-kodanikku. Aga sellega asi ei piirdu. Valdur Mikita on välja arvutanud, et Toonelas on meid ka kümme miljonit. Tõesti-tõesti! Kristlus on meid Toonela rahvast võõrutanud, aga häälestades teadvuse muistsetele õpetustele saame nendega taas kontakti. Rahvuskehand kasvab hoobilt kümme korda. 

Keit Pentus-Rosimannus, kes on saanud hariduse samadel alustel mis minagi, teeb ettepaneku hakata karistama inimesi, kes ei taha oma lastele elatusraha maksta. Võtta neilt (valdavalt on need rongaisad) riikliku toetuse saamise õigus. Keit usub põhjuse-tagajärje seost, püüdes seda rakendada talle usaldatud valdkonnas. Pannes kokku metsatoetused ja laste elatusraha, ehk iibe. 

Palun ärge laske tema ettepanekut põhja. 

Jätke meile, aristotellastele, mingigi võimalus asju parandada.