Saksamaa liiduprokuratuur lasi kolmapäeval vahistada BND 31-aastase töötaja. Väidetavalt edastas ta USA luureteenistustele dokumente, vahendab Saksa uudisteagentuur DPA.

Kui BND töötaja koostöö USA luureteenistustega kinnitust leiab, on tegemist väga tõsise juhtumiga, teatas Merkel esmaspäeval Pekingis ühisel esinemisel Hiina peaministri Li Keqiangiga. See on Merkeli sõnul selges vastuolus Saksamaa arusaamaga usalduslikust koostööst.

„Kui kahtlustused kinnitust leiavad, on see ka poliitiliselt juhtum, mille puhul ei saa lihtsalt tavapärase asjaajamise juurde naasta,“ teatas esmaspäeval ka Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier, kes viibib parajasti visiidil Mongoolias. Edasine tegevus sõltub Steinmeieri sõnul juurdluse käigus ilmnevatest asjaoludest. Steinmeier kutsus USA-d üles „oma võimalustega“ uurimisele kaasa aitama.

Opositsiooni nõudmisele USA diplomaadid Berliinist välja saata vastas Steinmeier järgmiselt: „Praegusel ajahetkel jääb nii, et me peame kinni asjade õigest järjestusest: kõigepealt väljaselgitamine ja siis otsustamine, mida teha.“ Seni on Saksamaa liiduvalitsus ainult USA suursaadiku välisministeeriumi vestlusele kutsunud.

BND vahistatud töötaja edastas DPA andmetel kahe aasta jooksul USA luureteenistustele 218 dokumenti ja sai selle eest 25 000 eurot.