Iisrael teatas, et leevendab Läänekaldal sõjalist blokaadi, et kergendada palverändurite jõudmist iidsesse linna ning tähistada Jeesuse sünnikirikus jõule.

Tuhanded inimesed kogunesid Sõime väljakule, et jälgida traditsioonilist missa eelset vaimulike protsessiooni, mida juhtis rooma-katoliku kiriku patriarh Pühal Maal Michael Sabbah.

Enamus pealtvaatajatest olid pigem kohalikud elanikud koos meeleheitel suveniirimüüjatega kui välismaised turistid, kes kunagi täitsid Petlemma tänavad ning linna rahakirstud.

“Kunagi inimesed ootasid kogu aasta, et osaleda jõulupidustustel. Nüüd on jõulud nagu iga teine päev,” ütles taksojuht Naef al-Moadi.

Sõime väljaku äärde olid üles riputatud loosungid “Peatage turvatara. Ärge muutke Petlemma getoks” ja “Püha maa ei vaja müüre, vaid sildu”.

Mitukümmend palestiinlast korraldas Sõime väljakul istumisstreigi, nõudes oma sugulaste naasmist, kes saadeti sissidena välismaale 2002. aasta mais sõlmitud leppe alusel.

Palestiina noorukid pildusid kividega Iisraeli sõdureid, kes valvasid Raheli hauda, juudi pühakohta.

Okupeeritud Palestiina aladel elab umbes 3,6 miljonit inimest, kellest 50.000 on kristlased. Petlemmas moodustavad nad aga umbes poole elanikkonnast.

Iisrael keelas kolmandat aastat järjest Palestiina presidendil Yasser Arafatil osaleda jõuluõhtu missal Jeesuse sünnikirikus.