See samm on otsene väljakutse Al-Qaida kesksele juhtkonnale ja konservatiivsetele Pärsia lahe riikide valitsejatele, kes juba peavad ISIS-t julgeolekuohuks, vahendab Reuters.

ISIS, mida varem nimetati ISIL-iks (Iraagi ja Levanti Islamiriik), kuulutas ennast islamiriigiks ning oma juhi Abu Bakr al-Baghdadi riigipeaks – kaliifiks.

„Tema on moslemite imaam ja khalifah (kaliif) igal pool,“ kuulutas ISIS-e kõneisik Abu Muhammad al-Adnani. „Vastavalt sellele eemaldatakse „Iraak ja Sham“ (Levant) Islamiriigi nimel edaspidi kõigist ametlikest arutlustest ja suhtlusest ning selle deklaratsiooni päevast on ametlik nimi Islamiriik.“

Sunniitide organisatsioon järgib Al-Qaida ideoloogiat, kuid ammutab jõudu välismaistest võitlejatest, kes on võitlustes karastunud Iraagis. Eesmärk on luua keskaja stiilis kalifaat, mis ulatuks Vahemerest Pärsia laheni. Šiiidid mõistetakse hukka kui usutaganejad, kes väärivad surma.

„Kõigi moslemite kohus on vanduda talle truudust ja teda toetada... Kõigi emiraatide, rühmituste, riikide ja organisatsioonide legaalsus muutub kaliifi võimu laiendamise ja tema vägede saabumisega nendesse piirkondadesse nulliks,“ teatati avalduses.