Teise jaoks võib suvi mööduda igavledes, ringi hulkudes ja kambajõmme otsides. Nii võibki juhtuda, et vanemate öökapil annab häiret telefon, millel sirab number 110.

On su laps ikka öösel turvaliselt kodus?

Suveajal jagub päevavalgust pikalt ja taevatähtede järgi lapse magamaminekuaega ennustada ei saa. Siiski tuleb igal lapsevanemal kellaseiereid taga ajades veenduda, et tema laps öisel ajal koduste juures püsiks.

Näiteks on alla 16-aastastel keelatud suveajal viibida täiskasvanud saatjata avalikes kohtades. Seda alates südaööst kuni hommikul kella viieni.

Selline seaduslik piirang ei tähenda, et mõni alaealine võiks oma 18-aastase tuttava saatel lageda tähistaeva all olla kuniks süda lustib.

Ei tähenda ka, et nooruk võiks päevadeks kodust "kaotsi minna" ja naasta, kui selleks isu tekib.

Lapsevanemate kohus on hoolitseda, et nad oma poja või tütre käike ja tutvusringkonda teaksid, lapsed õigel ajal tagasi koju jõuaks ning ei viibiks öisel keeluajal väljas kellegi muu, kui oma vanemate poolt tunnistatud täisealise seltsis.

Omaette murekohaks on, kas lapsevanem selliselgi määral oma lapse eest vastutuse võtab. Umbes kolmandikul tänaval hulkunud ja politseisse sattunud lastest on väga probleemne peretaust. Valdavalt on need probleemid seotud vaesuse või vanemate alkoholilembusega, mis pigem süvenevad, kui lahenevad.

Usalda, aga kontrolli

Noorsoopolitseinikele on just suvekuud ajaks, mil seadusega pahuksisse läinud lastega enim kokku puututakse. Enamjaolt on öisel ajal hulkuvad ja politsei poolt tagasi koju toimetatud lapsed vanuses 12-15, kus paljudel lokkab suhtumine "teen, mis tahan ja olen, kus tahan".

Sagedased on juhtumid, kui politsei kutsutakse välja öörahurikkumisele ning korrakaitsjad tuvastavad kärarikkalt korteripeolt alkoholi pruukinud alaealisi. Lapse eelnev legend oma vanematele on sageli samasugune: "Lähen sõbra juurde, tema vanemad on ka seal".

Praegu võib juba liikvel näha noori, kes nii päise päeva ajal kui ka öötundidel oma aega sihitu uitamisega sisustavad.

Noorsoopolitseinikena teame sellise tegevusega kaasnevaid riske elust enesest: kaklused, vandaalitsemised, alkoholi ületarbimisest saadud mürgitused ja kuriteoohvriks langemine.

Ükski lapsevanem ei taha saada politseist telefonikõne, kus mõnest sellisest juhtumist teda teavitataks. Ja sellest annab hoiduda.

Praegu on paras aeg lastele selgitada, kui vastuvõtlik on noor organism tervisekahjustustele, mida soodustab liiga varases eas joodud alkohol või suitsetatud sigaret. Rääkige sirgeks, miks öisel ajal ei ole lapsel turvaline võõraste seltsis või jumalaüksi pikki linnatänavaid jalutada.

Tundke huvi oma lapse ettevõtmiste ja sõprade vastu ning leppige omavahel kokku, millal ja kuidas laps õigeks ajaks koju tagasi saab.

Liiast ei ole kontaktis olla ka lapse sõprade vanematega ja kasvõi iseenda südamerahustuseks olla veendunud, et tegelikult ka on lapsega kõik hästi.

Mis peamine, olge oma laste jaoks päriselt olemas. Nii, et nad ka ise teaks ja julgeks oma küsimuste ja muredega igal hetkel teie poole pöörduda.