Hukkunud võitlesid Donbassis separatistide poolel, teatasid Tšetšeenia elanikud Kavkazski Uzeli vahendusel.

„Mul töötab sugulane jõustruktuurides. Ta rääkis, et eile toodi Ukrainast vabariiki mitmekümne seal hukkunud poisi surnukehad, kes võitlesid omakaitselaste poolel. Enamik hukkunutest on Gudermesi, Šali ja Urus-Martani rajoonist. Ühte rajooni viidi väidetavalt kuus laipa, teise neli. Aga seda informatsiooni eriti ei levitata. Sest sellise korralduse on andnud juhtkond. Hukkunud maetakse kohalikele kalmistutele,“ teatas üks Tšetšeenia elanik Kavkazski Uzelile.

Lahingutest Ukrainas võtavad osa endised eriüksuslased ja vabatahtlikud teistest struktuuridest, teatas Tšetšeenia Šali rajooni elanik.

„Kui räägitakse, et tšetšeene seal ei ole, on see avalik vale. Viimase kahe nädala jooksul on sinna saadetud erivägede GRU-le allunud endiste pataljonide Zapad ja Vostok sõdureid. On ka vabatahtlikke teistest struktuuridest. Seal kantud kaotustest ei räägi samuti keegi, aga mina tean, et hukkunute hulgas on meie rajooni elanik, Germentšuki külast, kes toodi eile ilmselt Donetskist. Samuti on tapetuid Urus-Martanist, Gudermesist ja teistest kohtadest,“ rääkis mees Kavkazski Uzelile.

Džohhar Dudajevi aegse Tšetšeenia parlamendi liige ütles, et tšetšeenide kasutamine Ukrainas ei ole midagi erandlikku.

„Tšetšeene ja teisi Põhja-Kaukaasia rahvaid kasutati ühe või teise Venemaa huve puudutava konflikti lahendamiseks juba 1990. aastate algul. Piisab, kui meenutada sündmusi Mägi-Karabahhis ja Abhaasias, kus sõdisid hiljem laialdase kuulsuse omandanud tšetšeeni välikomandörid Umalt Dašajev, Šamil Basajev, Ruslan Gelajev ja teised,“ rääkis anonüümseks jäänud mees.

Tema sõnul on praegu Ukrainasse saadetud niinimetatud „kadõrovlased“.

„Sinna lähevad palgasõdurid, kellele lubati head raha, ja need, keda sinna käsutati kuidagi teenistuslikult. Üldiselt suhtub elanikkond äärmiselt negatiivselt sellesse, mis toimub praegu Ukraina idaosas, sest meie rahvas on viimase 20 aasta jooksul kogenud kaks korda omal nahal kõiki sõjaõudusi,“ ütles tšetšeen Kavkazski Uzelile.

Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov lükkas 28. mail ümber teated tšetšeenide osalemise kohta Ida-Ukraina sündmustes. „Ma teatan ametlikult, et see ei vasta tegelikkusele. Mingeid „tšetšeenia sõjaväelasi“ ja seda enam „Tšetšeenia sõjaväekolonne“ konfliktist osa ei võta,“ kirjutas Kadõrov Instagramis.