USA prokuratuur väidab, et ohvitserid varastasid ärisaladusi ja sisedokumente viiest firmast ja ühest ametiühingust, vahendab BBC News.

USA peaprokurör Eric Holder teatas, et häkkimissüüdistused on esitatud viiele Hiina kodanikule ning need on esimesed süüdistused, mis on esitatud teadaolevalt mõne riigi heaks tegutsenud isikutele kübervahendite abil USA kommertsstruktuuridesse infiltreerumise eest.

Holderi sõnul olid väidetavad ohvrid Westinghouse Electric, US Steel, Alcoa Inc, Allegheny Technologies, SolarWorld ja USA terasetööliste ametiühing.

„Väidetav häkkimine paistab olevat läbi viidud ei mingil muul põhjusel kui selleks, et lõigata kasu riiklikele firmadele ja muudele huvidele Hiinas Ühendriikide firmade arvel,“ ütles Holder.

Väidetavate süüalustena nimetati USA terasetööstuse südames, Pennsylvania osariigi lääneosas esitatud süüdistuses Hiina rahvavabastusarmee väeosa 61398 ohvitsere Wang Dongi, Sun Kailiangi, Wen Xinyud, Huang Zhenyud ja Gu Chunhuid.

USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) teatel põhjustas aastatel 2006-2014 aset leidnud häkkimine firmadele märkimisväärset kahju ning tõenäoliselt on ohvreid palju rohkem.

Näiteks kaotab päikesepaneelide tootja SolarWorld kiiresti turuosa odavamaid tooteid pakkuvatele Hiina konkurentidele, kelle jaoks häkkerid hinnastrateegiat puudutanud dokumente varastasid.

Kui Westinghouse pidas läbirääkimisi Hiina riikliku firmaga tuumaelektrijaamade ehitamiseks, varastas väeosa 61398 tuumajaamade komponentide salajased joonised.

Hiina välisministeerium kutsus Washingtoni üles viivitamatult vead parandama ja süüdistused tagasi võtma.

Pressiesindaja Qin Gang ütles, et süüdistused on selgelt alusetud ja muu tagamõttega.

Qin teatas, et Hiina on otsustanud peatada Hiina-USA kübertöögrupi tegevuse. Töögrupp moodustati aprillis.

„Arvestades USA-poolse siiruse puudumist küberjulgeolekualaste küsimuste lahendamiseks dialoogi ja koostöö kaudu, on Hiina otsustanud peatada Hiina-USA kübertöögrupi tegevuse,“ ütles Qin.