Lugedes artiklit "20 asja, mis olid veel 10 aastat tagasi kuum teema, aga millest nüüd kõigil suva on," tekkis soov lähimineviku nostalgia meenutada enamgi, nii olemasolnud punktide üleselgitamise kui uute lisamise teel. Siin loetletud 26 sensatsiooni, asja või juhtumist lähiminevikust on kindlasti meeles kõigil praeguseks paljudel eestlastel, kuid esmajoones 19-29-aastastel noortel, kes aastatel 2000 kuni 2009 sattusid olema selle aja sensatsioonide kandjaiks

Selliste pilguheidete omapära, eriti umbes 5 või 10 aastat tagusesse aega, peitub selles, et me tihtipeale ei taju, kui kiirelt aeg möödub. Oleme ehk harjunud pikka aega mõttes meeles pidama näiteks "10 aastat tagasi oli 90-ndate lõpp," või siis et viie aasta tagune aeg oli kusagil seal, kui liitusime Euroopa Liiduga, kuigi nii ühe kui teise näol on praeguseks juba tegu aastatega 2004-2009, ning et aastal 2000 sündinud inimesed on praeguseks juba 14-aastased!  

Aeg lendab kiiresti, ning sensatsioonid, mis tundusid kui eilne päev, on tänaseks jäänud piisavalt kaugesse aega, et tänapäeva Eestis alla 18- aastased pole kõiki neid sensatsioone vahetult saanud kogeda või tunnistada. Aga siin nad on, loe ja meenutame koos!

1. Jippii.ee - umbkaudu aastatel 2004-2007 külastasid paljud noored Jippii mänguportaali. Ainulaadseks tegi selle lehekülje võimalus valida mängupartner jututoast, ning kutsuda inimene paarismängule, mis lõppesid siis, kui üks mängijatest kas võitis või logis keegi järsult välja. Virtuaalsetest lauamängudest kuni hilisema joonistamismänguni oli valikut igale maitsele. Hiljem arenes Jippii.ee edasi, pakkudes polühelinaid, värvilisi taustapilte, e-maili aadresse ja palju muud mis sel ajal kaubaks läks. Lisaks sai ka jututubasid külastada.

2. Rate.ee - umbkaudu 00-ndate algusest kuni Orkuti tulekuni valitses maad Rate. Noorte seas oli Rate.ee ülimalt populaarne, pakkudes võimalusi üles laadida pilte endast, hinnata ja kommenteerida teiste omi, ning saada hindeid-kommentaare endalegi. Hiljemal ajal võimalused täienesid. Rate.ee-ga käis kaasas "reidikate" tegemise fenomen, mis kujutasid endast üle udustatud, teravustatud, kontrastitatud ja muidu põlve otsas photoshop'iga töödeldud odavate digikaameratega e. "seebikatega" tehtud pilte, kus oli kindlasti kirjelduses "pühh sõpsidele". Veel enne teravat populaarsuse langust olid ka moes 14-17-aastate neiude koostatud järjejutud.

3. Internetifoorumid - kahtlemata kasutatakse foorumeid ka tänapäeval, ent 00-ndatel aastatel täitsid just igasugused foorumid neid funktsioone, mida täidab praegu sotsiaalmeedia, mis lisas foorumeile sel ajal palju rohkem kaalu kui neil on praegu. Foorumeid tehti iga väiksemagi huvigrupi tarbeks - naistefoorumid, tehnikafoorumid, vabaajafoorumid, fännifoorumid jne. Postitati palju omaloomingut ning arutleti agaralt päevakajaliste teemade üle. Eksisteerisid post rank'id, ehk siis postituste arvude pealt foorumi hierarhias edasi pürgimise eest saadavad tiitlid. Olla moderaator, admin või vanempostitaja oli omaette tunnustus, ning olla 10 postitusega algaja tähendas, et sinu arvamusi ei pruugitud alati võtta tõsiselt.

4. Trance - Esindas endast esiletorkavate bassilöökidega, tõusva ja langeva kahinahääle saatel vahelduvate elektrooniliste meloodiajuppidega ning võimalusel porgandihäälse naisvokalistiga muusikastiili. Trance oli populaarsem üle pikema aja, hakates 00'ndate keskpaiku kiirelt välja surema. Sellepoolest tasuvad mainimist konsterdid Tallinnas, kus esinesid suurele publikule Caater ft. Trinity, mis toimusid mitte 90-ndatel, vaid kõigest alles ca. 10 aastat tagasi. 

5. Rullnokad - termin, mis populariseeriti omaaegse naljasaate "Wremja" poolt.  Tegemist oli osside eelkäijatega nii mõneski mõttes - 3. Seeria BMW-d ihaldavad või omavad, pidevalt õlle- või viinapudeli läheduses nokamütsi ja spordidresse kandvad noormehed, keda võis tihti leida koos omasugustega mõne väikelinna supermarketi parklas valjult jorisemas üle autost mängiva "tränabiidi". Originaalses mõttes oli tegu aga Põldroosi ja Uuspõllu poolt tuttavaks näideldud Aiku ja Petsiga, kelle ninad olid läbipaistva teibiga lauba külge seatud ning iga dialoog sisaldas vähemalt ühe korra sõna "Normaalne!"

6. Orkut - koht, kuhu Rate.ee noored aastatel 2006-2008 hakkasid massiliselt kolima, kui levisid tolleagses meedias jutud Rate-s tegutsevatest pedofiilidest, ning kui reidinoorte emad-isad-vanaemad ja nooremad vennad-õed selle koha avastasid, teheks noortel olemise põrguks (siinkohal meenub juhtum, kus üks poiss öelnud staatuses "Kiigemetsa kool on peldik" ning ema selle staatuse all kommenteerinud "meie peres nii ei räägita, või muidu saad koduaresti.") Orkuti võlu seisnes selles, et polnud "feimimist" ja ületöödeldud fotosid, vaid põhiline suhtlus käis hoopis läbi profiilide ja miniatuurse uudistevoo. Nii mingiski mõttes valmistas Orkut eestlasi ette Facebook'i tulekuks. Justkui tarretus kogu Pompej linn Vesuuvi vulkaanipurske ajal, nii tarretus ka 2009-2010 aastatel hoobilt Orkut, kui liikusid inimesed edasi Facebook'i. Endised Orkuti konto omanikud võivad veel tänagi näha vanu kontosid endises olekus.

7. Muusikasaated - Filter, ZTV, 7 vaprat jne. kus osad neist mängisid laivimuusikat, ja osad näitasid muusikavideosi, eelkõige soovilugusid, mille saatel jooksis all riba SMS-idega. Telliti kõike, Linkin Park-ist ja System Of a Down-ist kuni Agent M-ini. Meeldejääv oli ka saade Hoia ja Keela, kus Tanel Tatter, Ines Karu, Jüri Makarov ning muud külalisliikmed moodustasid žürii muusikavideode hindamiseks.

8. MTV Eesti - Lühikest aega eksisteerinud kanal, kus oli ka oma jagu muusikavideosid mängivatel saadetel, ning kõmuuudiste saatel, mis sest et enamus eetriaega kulus omakeelsete subtiitritega varustatud "Pimp My Ride-ile" ja muudele MTV saadetele. 

9. Pimp TV - Eesti teleajaloo absoluutse madalseisu kulminatsioon. Velbaumi ja Ryan Angelose topeltgarantii.

10. Kerli Kõivu lauljakarjääri tõus - Kui ta veel 2004. aastal esines tollases Eurolaulu saates, sai ta Neiokõsõ järel teise koha. Elvast pärit tütarlaps ei saavutanud Eestis oodatud läbilööki, jäädes populaarsuselt "kuskil saates nägin" tasemele. Just seetõttu oligi üllatav, kui 00-ndate lõpust levis Eesti meedias palju uudiseid Kerli Kõivu üllatavast edust Ameerikas.

11. Ladina-Ameerika seebikad - Aegadel, mil igas kodus oli ette nähtud vaid üks lauaarvuti, oli inimestel rohkem aega televiisorit vaadata. Ka mehepojad ei pidanud paljuks sattuda kogemata selliste seebiooperite küüsi, nagu "Metsik Roos" ja "Metsik Ingel". Lihtsalt teistega sellest valjul häälel ei arutatud.

12. Kodu keset linna - oli samuti ühel hetkel palju jälgitud saade. Just Indrek Ojari poolt mängitava Steni suust maandusid noorteslängi ütlused nagu "niisama lampi" ning "segast peksma".

13. Mobiiltelefon - tunduvalt varem müüki paisatud, kui Eestis just 00-ndatel laiemalt levima hakanud leiutis, mille omamine muutus tähtsaks staatusesümboliks nii noorte kui vanade seas. Tänapäeval oma vastupidava korpuse tõttu paljude naljade objektiks saanud Nokia 3310 oli paljude jaoks esimene täiesti oma mobiil. "Saan igal pool helistada, saata SMS-e ja mängida lisaks ussimängu" muutus järsku eluliseks vajaduseks. Hiljem läksid moodi klapiga telefonid, mis võimaldasid omada piinlikku polühelinat ning teha mobiilikaameraga pilte. Mõni hetk enne nutitelefonide tulekut oli suur vaimustus Sony Ericcsoni Walkman'i mobiiltelefonid, mis tõi omavahel lähemale MP3-e mängija ning mobiili funktsioonid. Walkmani mobiilid tegid igapäevatüütuseks olukorra, kus kuuled noori koolilapsi üle terve tänava kirbudiskot esitamas.

14. Tüdrukuteansambel Ice Cream - mobiilide tulekuga 00-ndatel kaasnes ka see piinlik hittlaul. "Helista mulle mobiiii-lile, kui mind vajad sa!" See on üks nendest lauludest, mis kummitab su peas tükk aega, hoolimata sellest kui vägivaldselt sa seda püüad sellest lahti saada.

15. Vanilla Ninja - Lõhmuse poolt "toome eurovisioonilt võidu koju" tarbeks loodud projekt, ning hiljem Kesk-Euroopas suurt edu nautinud pop rock-i viljelenud tüdrukuteansambel, mida võis 00-datel kuulda raadiost, televiisorist kui ka vabaõhuüritustel söögi alla ja söögi peale. 

16. Muu 00-ndate Eesti muusika - Cool D, A-Rühm, Toe Tag, Ines, Agent M, Id_Rev, Tuberkuloited, Terminaator, Laura Põldvere, Chupacabra, Suntribe, Dynamint, Ursula, Nexus, Tanel Padar & The Sun, Smilers, Jaan Tätte ning paljud teised... eks loetlutest on mõned nimed praegugi veel üsna elujõulised ning laineharjal, kuid 00-ndatel võis just nende esitajate laule kuulda väga sageli.

17. O-Zone - "Dragostea Din Tei" - 00'ndate lõpu Gangnam Style. Rumeeniakeelne hitt Moldova poistelt sulatas kiirelt raadiodiskorite kalgid südamed. Huilged "maia-hii, maia-huu, maia-haa, maia haa haa" ning "numa numa jei" ja aasta 2004 suvi käisid kokku kui juust ja võisai.

18. Staatilised brauserimängud - Omaaegne Crime.ee ning Businesia pakkusid oma rullikuga hiire vasakpoolse nupu ohtra kulutamisega palju lõbu algkooli- ning põhikooliealistele poistele. Kunagi polnud teiste inimeste virtuaalne paljaksvarastamine olnud nii ohutu, ent samas ka lõbus, kui sellel ajal.

19. Runescape - Legendaarne aastatel 2003-2007 vaieldamatus tipus asetsenud Java mootoril põhinev brauserimäng, mis võimaldas keskaegses fantaasiamaailmas mitmekülgseid virtuaalseid oskusi treenida, ülesandeid täita, koletisi tappa ning teiste kasutajatega madistamine. Mäng nõudis kavalust, sest igal nurgal võisid sa sattuda scammer-i  ehk petise otsa. Seoses selle mänguga tekkis ka nohikupoiste seas harjumus endast väetimaid noob-ideks kutsuda. Just see mäng põhjustas 00-ndatel paljude algkooli- ning põhikoolipoiste salapärased põhjuseta puudumised koolidest.

20. Avalikud netipunktid - Kuna 00-ndad polnud tervikuna just sülearvutikümnend, võisid sa seda aegu leida palju inimesi raamatukogutädide juures allkirju andmas, et registreerida aeg arvuti kasutamiseks, ning seejärel võtta istet valge kineskoopmonitori taga, et mängida Runescape'i, teha komplimente oma Rate väljavalitu uue pildi alla, või siis surfata ringi Neti.ee avarustes, uurides uudishimuga halvasti kujundatud eestikeelseid html saite.

21. Emod - Kusagil 00'ndate teisel poolel hakkas esile kerkima emode subkultuur - pikkade sirgete, mustaks värvitud tukkadega, tumedatesse riietesse, kettide ja neetidega varustatud poisid ja tüdrukud, kellest ei saanud keegi aru, ja kes ei saanud ka teistest aru. Nende muusikamaitse oli kõikuv, ulatudes Bedwetters'ist ning My Chemical Romance'st kuni Bring Me to Horizon'ini ning Marlilyn Manson'ini. Emosid ühendavateks hobideks oli kirjutada melanhoolseid luuletusi oma murtud südamest, vihata ennast sama palju kui teisi ning olla passiiv-agressiivne igal ettejuhtuval võimalusel. Emode populaarsus tegi võimalikuks olukorra, kus võis näha mustaks värvitud lühidate juustega poisse ning 14-17-aastaseid tüdrukuid, kes välimuse koha pealt meeletu püüdlikkusega Avril Lavigne't imiteerisid - ehk siis pelgalt moega kaasaminejaid.

22. "Sae pekki" ja "näksi muru" - Aiku ja Petsi kuulsaks tehtud vandumised, mis olid 00-ndate teisel poolel kõigi noorte ühises repertuaaris. Tänapäeval on üks neist ütlustest muutnud kuju ja teinud comeback'i tüdrukute seas õrnalt levinud tülgastust väljendava fraasi "mine pekki" näol.

23. 00-ndate internetisläng - Jututubadesse registreeritud kasutajate poole pöörduv "J6u raffas", tähti k ja s vältiv "mix? nii kyll ei teex" ja irvitust väljendav "iccc" - kõik see oli kunagi osa internetislängist. 00-ndate 11-14-aastate neiude seas võis Rate.ee-s muutuda lause "Nalja sai palju" hoopis eesti keele õpetajatele õudust valmistavaks "nalja (A) zay palju . (A)" Veel oli moes hinnata asjade headust skaalal ruulib, änksa või sakib. Nimede osas võis tavaline Risto muutuda "xxX_R1ZZt0-dA-K1LLa_Xxx" laadseks pseudonüümiks, ning tavaline Sigrid "Secxi-Kiiizy_SikuuMuzii94" laadseks, esinedes praegu pigem facebook'is "Siku Ei Ütle" või "Siku Uuri ise" kujul.

24. Jututoad - virtuaalse suhtluse koht, mis koosnes alati juhuslikest inimestest ning ülimalt karismaatilistest püsikasutajatest. Jututoad olid 90-ndatel ja varastel 00-ndatel üks ainukesi viise, kuidas vahetult teise inimesega suhelda, seega moodustasid jututoad omaette maailma. Jututubade võlu on üsna sarnane Omegle omaga - kui inimene kellega sa suhtled ei jõua sulle enda kohta infot anda, või sina temale, on ta jäädavalt kadunud. See hea sõber, kes tund aega sind Jippii jututoas lohutas tüdrukust lahkumineku puhul, ei pruukinud hiljem enam sisse logida, ning ainuke mis jääb, on mälestus. Kõik võib sotsiaalmeedia ajastul tunduda lausa kiviaegne - tänapäevane internet teab kõike, ja anonüümsus taandub üha enam. 

25. MSN - "Jee, kõik sõbrad ühes ja kättesaadaval! Ei peagi kogu aeg helistama ja sõnumitama" oli tollel ajal MSNi võlu. Neid võlusid oli veel, näiteks võimalus lisada sõpru, tuttavaid, töökaaslasi jne. eraldi gruppidesse, kuvada neile oma staatusi (sinu lemmiklaulu sõnad), display'd, ehk avatari (suvaline pilt google image'st) ning saata neile emoticon'e (varastatud parimalt sõbralt). See oli Skype'i eelkäija, ent MSNi populaarsuse aegu ei kasutatud Facebook messanger'e ega muud taolist, mistõttu oli MSN nagu üks samm edasi jututubadest miinus anonüümsus. 

26. Alt laienevad teksad - Neid kanti 00-ndatel ohtralt, mõneti ka tänase päevani välja. Esines reaalne oht teksapüksid tossude kohalt poriseks määrida.