Teabepäev algab Stroomi rannahoone kõrval kell 15. Kolme tunni vältel aitavad piirivalvurid meelde tuletada ja harjutada väikelaeva varustuses oleva pürotehnika ohutut kasutamist, samuti saavad huvilised ära anda vanu või kahjustad signaalrakette, säratulesid ja suitsusignaale, mille kahjutuks tegemise eest hoolitseb päästeameti demineerimiskeskus.

Signaalrakette, mis on valmistatud 2007. aastal või hiljem, kuid mille kasutamise tähtaeg on möödunud, lastakse üheskoos harjutamise eesmärgil.
Teabepäevale on oodatud kõik vähemalt 15-aastased huvilised, eelkõige harrastusmeresõitjad ja kalurid.

Tavapäraselt on punast värvi raketid, lastuna veekogult või veekogu lähedusest, rahvusvaheline märguanne hädaolukorrast. Punast värvi signaalraketti nähes tuleb sellest teavitada lähimat merevalvekeskust või helistada hädaabinumbril 112.

„PPA jaoks tähendab teade punasest signaalraketist alati otsingu- ja päästeoperatsiooni, millesse kaasatakse lisaks veesõidukitele tihti ka helikopter ja politseipatrull maismaal. Kogemus näitab, et valdav osa nendest rakettidest on lastud teadmatusest või pahatahtlikul eesmärgil. Selline valehäire võib tähendada, et tegeliku abivajajani jõuavad päästjad viivitusega,“ selgitas Tallinna kordoni merevalveteenistuse vanem Toomas Lindjärv.

Punase signaalraketi kasutamine muuks otstarbeks kui hädasignaaliks on mere- ja piiriveekogude äärsetes omavalitsustes keelatud ning karistatav.
Läinud aastal sai Põhja prefektuur 34 teadet punase signaalraketi kasutamisest, millest ainult ühel korral oli tegemist reaalse merepääste sündmusega