Niinimetatud Donetski rahvavabariigi ajutise valitsuse juht, 32-aastane Pušilin kannab meeleldi hästiistuvaid ülikondi, vahendab Iltalehti.

Inseneriharidusega mees on varem proovinud kasiinodiileri ametit, tegutsenud reklaami alal ja müünud maiustusi.

Pušilin on jõudnud seotud olla ka hämarama tegevusega, kui töötas Vene firma MMM teenistuses. Firma tegeles 1990. aastatel Sergei Mavrodi juhtimisel ühe ajaloo suurima püramiidpettusega, mille tagajärjel kaotasid kümned tuhanded inimesed oma raha.

Ukraina parlamendivalimistel sai Pušilin 77 häält ehk 0,1 protsenti antud häältest.

Uues rollis on „demokraatia“ nimel oma sõnumit kuulutava müügimehe kõneand esile pääsenud ning ka publikut on ohtralt kogunenud. Nüüd tahab Pušilin Donetski oblastis iseseisvusreferendumi korraldada.

„Küsimus on: iseseisvus, kas jah või ei,“ kirjeldas Pušilin oma eesmärke Reutersi vahendusel.

Donetski ülikonnakandja vastukaaluna on end 130 000 elanikuga Slovjanski „rahvalinnapeaks“ kuulutanud Ponomarjovi olek tagasihoidlikum, kuigi nokkmütsi alt suus välgatav kuldhammas võib mõnikord pimestada.

Erinevalt müügimehest on keskealise linnapea esinemine meedia rambivalguses kodukootum.

Pärast Nõukogude Liidu lagunemist erivägedest lahkunud Ponomarjov oli enne linnapeaks hakkamist ettevõtja ja tehase omanik.

„Nüüd on minu omanduses ka teine ettevõte. See toodab seepi,“ kommenteeris Ponomarjov Reutersi vahendusel.

Nagu Pušilingi Kiievi huntat sarjav Ponomarjov on öelnud, et tegutseb oma pea, mitte Kremli käskude järgi. Nädalavahetusel pöördus ta siiski telesaates Vladimir Putini poole ja palus abi „fašistide“ vastu.

Kuigi lääneriigid ei ole kumbagi meest kuulda võtnud, on nii Pušilin kui ka Ponomarjov kinnitanud, et nende plaanid on pikaajalised.

„Me oleme oma koduväljakul. Me oleme kõiki hoiatanud,“ ütles Ponomarjov.

„Me oleme millegi jaoks ühinemas, referendumi jaoks, ning ehitame midagi suurt ja eredat,“ kuulutas Pušilin.

Suurtest sõnadest hoolimata leiab suurem osa analüütikutest, et mõlemad mehed on Kremli rihma otsas.

„Nad on tuntud marginaalsed jõud, keda nüüd kasutatakse praktiliste figuuridena separatistide vaatemängu korraldajate esitajatena,“ ütles poliitikaanalüütik Volodõmõr Kipen Reutersile.