Komitee esinaine Dianne Feinstein nimetas CIA president George W. Bushi aegsete meetodite uurimise tulemusi šokeerivateks. Raporti avaldamise poolt hääletati Feinsteini sõnul tulemusega 11-3, vahendab Reuters.

„Raport paljastab brutaalsuse, mis on teravas kontrastis meie väärtustega riigina. See jäädvustab häbipleki meie ajaloos, mida ei tohi kunagi lasta uuesti juhtuda. See ei ole see, mida ameeriklased teevad,“ ütles Feinstein pärast hääletust ajakirjanikele.

Siiski kulub nädalaid, enne kui mingid dokumendid avaldamiseks vabastatakse.

Mõned vabariiklased hääletasid koos demokraatidega raporti avaldamise poolt, kuid on selge, et komitees olid suured erimeelsused. Asja uurimine algas neli aastat tagasi, kuid seda viisid läbi ainult demokraadid. Vabariiklased keeldusid osalemast, sest pidasid uurimist liiga kallutatuks.

Luurekomitee aseesimees, vabariiklane Saxby Chambliss ütles, et hääletas raporti avaldamise poolt, et asjaga ühele poole saada ning et avalikkus võiks ise oma seisukoha võtta.

Chambliss nimetas uurimist ajaraiskamiseks ning vaidles vastu väidetele, et ülekuulamismeetodid ei aidanud kaasa Osama bin Ladeni ja teiste terrorismis kahtlustatute leidmisele.

Kongressi ja luureallikad teatasid, et raportis mõistetakse karmilt hukka nüüdseks kõrvale heidetud ülekuulamistehnikad nagu „waterboarding“ ehk simuleeritud uputamine ning tehakse järeldus, et need ei toonud kaasa märkimisväärseid terrorismivastaseid läbimurdeid.

Feinsteini ja CIA vahel on samal ajal käimas äge vaidlus selle üle, kas CIA on luurekomitee juurdlust salaja jälginud.

Feinstein, kes on tavaliselt üks luurekogukonna tugevamaid toetajaid, süüdistas märtsis CIA-d kongressi järel spioneerimises ja ilmselt seaduserikkumises.

CIA tippjurist kaebas aga justiitsministeeriumile, et senati uurijad pääsesid agentuuri privilegeeritud andmetele ligi ilma vajalike volitusteta.

Luurekomitee pöördub nüüd Valge Maja poole palvega poliitiliselt tundlik raport avaldada.

Administratsiooni esindaja ütles, et president Barack Obama soovib, et see juhtuks nii kiiresti kui võimalik. Obama peatas ülekuulamisprogrammi varsti pärast ametisseastumist 2009. aastal.