„ENPA ametlik seisukoht on see, et meeleavaldajate suhtes kasutati lahingmoona. Ka vähemalt kolme miilitsat surnukehalt leiti kuulihaavu,“ rääkis Reps Delfile.

Püüdes jääda optimistlikuks nentis Reps, et on teatud märke, mis Ukraina kriisi rahunemist ennustavad. „Parlament sai uuesti kokku. Snaiprid panid asjad kokku ja sõidutati bussidega minema. Tankid pole veel kesklinnast lahkunud, kuid soomukid on läinud. Sõjavägi tõmbab enda tagasi,“ kirjeldas ta.

Samas meenutab Reps, et kui ta Kiievisse saabus, siis oli tema ja kolleegide eesmärgiks tegeleda jaanuarikuiste vägivallaaktide uurimisega, kuid selle asemel satuti keset sõjavälja.

„Ülestõusnute pool on väga ettevaatlik igasuguste kokkulepete osas. Nende jaoks pole kümme kuud ootamist valimisteni aktsepteeritav. Poliitilisel tasemel kompromissi pole saavutatud,“ rääkis Reps.

„Kinnitust on saanud info, et mitmes regioonis on sõjavägi läinud rahva poole üle. Osa neist on saabunud ka Kiievi piirkonna. Organiseerituse tase on jõudnud sinnani, et olukord on plahvatusohtlik. Inimesed on valimis võtma jõu enda kätte ja ise korda looma,“ jätkas ta.

Reps rääkis, et minnes eile ühte haiglasse konfliktis viga saanuid vaatama, võis haigla ümber näha sadu tsiviilisikuid, kes raviasutuse juurde valvama olid tulnud, sest miilits käib haavatud aktivistidel ka haiglates järel.

„Omakohtu piir on väga lähedal,“ nentis ta ning lisas , et kodusõja oht on Ukrainas siiski õhus.

„Näiteks Lääne-Ukrainas asuv Lvov teatas, et kui Kiiev ei suuda kompromissi leida, siis nad kuulutavad end iseseisvaks. Sama moodi teatas näiteks idas asuv Donbass, et nemad ei allu lääne survele,“ rääkis Reps.

Käesoleval nädalal Kiievis toimunud kokkupõrked ülestõusnute ja valitsusjõudude vahel on nõudnud 77 inimelu.