Šotimaa vanim kõrgemat hariduse kants, Glasgow ülikool, teatas teisipäeva õhtutundidel, et asutuse uueks rektoriks on valitud endisest NSA kaastöötajast vilepuhuja Edward Snowden.

Venemaal paguluses viibiv lekitaja võitis tervelt 51 protsenti antud häältest ehk kokku 3347 tudengi toetuse.

Siiski ei tähenda Glasgow ülikooli rektoriks saamine, et Snowden hakkab nüüd väärikat haridusasutust juhtima. Rektoriks nimetatakse selles ülikoolis hoopis tudengite ametliku esindajat haridusasutuse valitsuse juures.

Kuid lisaks üliõpilaste huvide eest seismisele peaks Snowden ametiülesannete kohaselt hakkama osalema ka ülikooli eelarvet kontrollima komisjoni töös. Kuigi tema tagaotsimine USA poolt ei luba tal Venemaalt lahkuda, teatas Snowden siiski, et võtab kolmeaastase tähtajaga uue ameti vastu.

„Ma olen väga tänulik Glasgow ülikooli tudengeile selle märgilise valiku eest, millega kaitstakse meie jagatud väärtusi,“ teatas Snowden valimiste järel tehtud avalduses.

„Meile tuletab see otsus meelde, et uute teadmiste saamise aluseks on julgus asju uurida, eksperimenteerida ja küsida küsimusi,“ lisas vilepuhuja.

Glasgow ülikooli üliõpilased on ka varem oma rektorivalikuga poliitilisi sõnumeid saatnud. Näiteks 1987. Aastal, Lõuna-Aafrika Vabariigis ikka veel kehtinud apartheidi režiimi ajal, valiti sellesse ametisse Winnie Mandela, tookord vangis istunud Nelson Mandela abikaasa. 2005. aastal aga osutus valituks Iisraeli tuumarelva programmi lekitamisega kuulsaks saanud Mordechai Vanunu.