Teadetekohaselt oli Schröder USA riiklikus signaalluure sihtmärkide nimekirjas inimestest, kelle suhtlust tuleb jälgida, numbri all 388, vahendab Deutsche Welle.

Viidates mitmele USA valitsuse allikale ja rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) siseinfo valdajatele, teatasid Süddeutsche Zeitung ja NDR, et peamine põhjus sotsiaaldemokraat Schröderi suhtluse jälgimiseks oli tema vastuseis sissetungile Iraaki ning hirm NATO lõhenemise ees selle tagajärjel.

„Meil oli põhjust oletada, et [Schröder] ei aidanud kaasa alliansi edule,“ tsiteeris Süddeutsche Zeitung „juhtumist otseseid teadmisi omavat“ anonüümset allikat.

Schröder oli Saksamaa liidukantsler 1998. aasta oktoobrist 2005. aasta novembrini kaks ametiaega pretsedenditus koalitsioonis rohelistega.

„Siis poleks ma kunagi osanud arvata, et USA salateenistused mind pealt kuulavad; aga nüüd ei tule see üllatusena,“ ütles Schröder, kui temalt teisipäeva õhtul kommentaari küsiti.

Saksamaa roheliste esindaja Hans-Christian Ströbele, kes kohtus hiljuti Moskvas NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeniga, ütles, et võib avaldatut kinnitada.

„Minu informatsiooni järgi oli see tõesti nii, et aastatel 2002 ja 2003 kuulati liidukantsler Schröderit ja oletatavasti teisi koalitsioonivalitsuse liikmeid pealt,“ ütles Ströbele. „Selle põhjus näib tõesti olevat see, et USA pool tahtis informatsiooni seisukohtade kohta Iraagi sõja osas ning eriti igasuguse Saksamaa tegevuse kohta, millega oleks püütud peatada ÜRO resolutsiooni.“

USA ja tema liitlased tungisid lõpuks Iraaki ilma ÜRO julgeolekunõukogu mandaadita.

Saksamaa sotsiaaldemokraatliku partei aseesimees Rolf Mützennich ütleb kolmapäevases ajalehes Kölner Stadt-Anzeiger, et Ameerika valitsus peaks lõpuks kaasa aitama selle teema põhjalikule selgitamisele.

„Kasvaval umbusaldusel ei tohi lasta transatlantilisi sidemeid edasi õõnestada,“ ütles Mützennich.

Pärast kristlike demokraatide (CDU) valimisvõitu 2005. aasta Bundestagi valimistel jätkas NSA teadetekohaselt liidukantsleri jälgimist, asendades Schröderi nime numbri 388 all Angela Merkeli omaga.