Lõuna Ringkonnaprokuratuuri taotlusel võttis Tartu Maakohus 29. jaanuaril kaks meest vahi alla.

Esitatud kahtlustuse kohaselt sisenesid viis meest 27. jaanuaril kella 20.30 paiku Tartus Vaba tänaval asuvasse korterisse ning võtsid endaga vägivaldselt kaasa 24aastase mehe, keda sõidutati BMW pagasiruumis mööda linna ning viidi Kanarbiku tänaval asuva maja juurde. Meest sunniti majast varastama televiisorit ja sülearvutit.

Majja sisenedes nägi vargile saadetud mees tuttavat 60-aastast meest, kellele ta selgitas, mis temaga on juhtunud ja miks ta võõrasse majja siseneda üritas. Pärast seda edastati info politseile ning kohale saadeti politseipatrull.

Kirjeldustele vastav sõiduauto BMW leiti Tartust Vaba tänavalt ning politsei pidas kuriteos kahtlustatavatena kinni viis meest vanuses 19-30 eluaastat.

„Tänu selle inimese sekkumisele jõudis info kuriteost kiiresti politseini, kuriteos kahtlustatavad õnnestus tabada, kannatanu vabadus tagada ja suurem kahju jäi seeläbi tulemata,“ selgitas Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu.

29. jaanuaril esitas Lõuna Ringkonnaprokuratuur Tartu Maakohtule taotluse varem korduvalt kriminaalkorras karistatud 19- ja 29aastase mehe vahistamiseks. Eeluurimisekohtuniku loal on kaks meest eeluurimise ajaks vahi alla võetud. Ülejäänud kolme kahtlustatava suhtes kehtib tõkend elukohast lahkumise keeld.

Tänaseks on viis meest kuriteos kahtlustavatena üle kuulatud. „Kuigi antud juhtumi puhul on kuriteo täpne motiiv veel selgitamisel, on taoliste kuritegude motiiviks Eestis enamasti varalise kasu saamine ja omavahelised arveteklaarimised,“ kirjeldas Saarepuu politsei varasemat kogemust.

Kriminaalmenetlus on alustatud karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis käsitleb vabaduse võtmist seadusliku aluseta. Süüdimõistmisel saab kohus selle kuriteo toimepanemise eest karistuseks määrata rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Tartu kriminaaltalitus ning juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.