NSA programmi koodnimega „Dishfire“ raames on kogutud praktiliselt kõike, mida suudetakse, kirjutas Guardian, viidates ühisele uurimusele Channel 4 Newsiga, mis põhineb NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni edastatud materjalidel, vahendab Reuters.

Guardian teatas, et dokumendid näitavad ka, et Briti luureagentuur GCHQ kasutas NSA andmebaasi sihtmärgiks mitte olevate ja selleks mitte mingit põhjust andnud inimeste suhtluse metaandmete otsimiseks.

Guardian lisas, et USA telefoninumbritelt lähtunud suhtlus eemaldati andmebaasist või minimeeriti, samas kui teiste riikide numbritelt, sealhulgas Suurbritannia omadelt lähtunud suhtlust hoiti alles.

Viidates NSA 2011. aasta esitlusele „SMS-tekstisõnumid: kullauk, mis tuleb ära kasutada“, kirjutas Guardian, et programmi raames koguti selle aasta aprillis 194 miljonit tekstisõnumit päevas.

„NSA kasutas oma suurt tekstisõnumite andmebaasi laialdaselt ära, et sõeluda välja informatsiooni inimeste reisiplaanide, kontaktide nimekirjade, finantstehingute ja muu kohta informatsiooni kogumiseks, sealhulgas isikute kohta, keda ei kahtlustatud ebaseaduslikus tegevuses,“ teatas Guardian.

„Nagu me oleme varem teatanud, on väited, et NSA andmekogumine on suvaline ja piiranguteta, valed,“ kommenteeris NSA Guardianis avaldatut.