Kimile vannuti avalikult ustavust vaid mõni päev pärast tema tädimehe, riigi tähtsuselt teiseks meheks peetud Jang Song-thaeki hukkamist eelmisel nädalal, vahendab AFP.

Riigitelevisioon näitas kümneid tuhandeid kivinäolisi sõjaväelasi ja parteitegelasi istumas mitu minutit vaikuses, milles oleks olnud kuulda ka nööpnõela kukkumist, enne kui nad tõusid nagu üks mees marulise aplausi saatel Kimi tervitama, kui ta presiidiumis oma kohale asus.

„Me peame olema sõdurid, et kaitsta partei tuumikut oma eludega ... veendumusega, et me ei tunne mitte kedagi peale suure seltsimehe Kim Jong-uni,“ ütles Põhja-Korea tseremoniaalne riigipea Kim Yong-nam avakõnes.

Ta lisas, et riik on astunud kahe aastaga pärast võimu isalt üle võtmist Kimi poolt suuri samme edasi.

Kimi juhtimisel on Põhja-Korea saatnud edukalt orbiidile satelliidi ning veebruaris korraldas riik kolmanda ja seni võimsaima tuumakatsetuse.

Üritusel esines peaettekandega sõjaväejuht Choe Ryong-hae, kellel oli analüütikute sõnul mängida oma osa Jangi kukutamisel ja hukkamisel.

Korea rahvaarmee poliitilise peavalitsuse direktori viitsemarssal Choe sõnul toetab sõjavägi ülemjuhatajat kõigis tormides ja raskustes.

„Me jagame oma austatud ülemjuhataja saatust, elades ja surres koos temaga kuni viimase hetkeni,“ ütles Choe, hoiatades samas Lõuna-Koread. „Kui vaenlased pillavad meie kodumaale kasvõi ühe tulesädeme, tormavad meie sõdurid viivitamatult välja, et pühkida maa pealt kõik sissetungijad ja saavutada ühinemine.“

Presiidiumis ei olnud enam mingit märki Kim Jong-uni tädist ja Jangi lesest Kim Kyong-huist, kellel endalgi on seni olnud kindrali aukraad.

Riiklik meedia siiski nimetas tema nime nädalavahetusel, mis viitab sellele, et ta võis puhastuse üle elada.

Esmaspäeval külastas Kim Jong-un riikliku meedia teatel koos naise Ri Sol-juga isa mausoleumi.

Ri'd pole olnud näha alates oktoobrist, mistõttu spekuleeriti, et ka tema võis olla ebasoosingusse langenud.

Pyongyangis toimus esmaspäeval massiline sõjaväe kogunemine, kus taas esines viitsemarssal Choe, kes kutsus sõdureid üles kaitsma Kim Jong-uni elu hinnaga.

„Korea rahvaarmee on Kim Il-Sungi, Kim Jong-ili ja Kim Jong-uni igavene armee ja jääb alati Kim Jong-uni armeeks, mis kaitseb teda surmani ja tunnistab ainult tema juhtimist,“ vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA Choe sõnu.