Linkevičiuse sõnul näitavad sündmused Kiievi Iseseisvuse väljakul teadlikku valikut ning seda, et Ukraina võimud astuvad üles euroopaliku tee vastu, milline valik on täielikus vastuolus sellega, millest on president Viktor Janukovõtš avalikult rääkinud, vahendab Interfax-Ukraina.

„Väljendusvabadus ja õigus rahumeelsetele kogunemistele on Euroopa põhiväärtused ja mitte ükski valitsus, mis kuulutab euroopaliku tee valimist ei saa tegutseda nende vastu sellisel viisil, nagu me nägime sel ööl. Miilitsa tegevus rahumeelsete meeleavaldajate vastu ei näidanud mitte ainult austuse puudumist nende väärtuste vastu, vaid ka tahte täielikku puudumist astuda dialoogi kodanikuühiskonna esindajate ja opositsiooniga, kellel on selge nägemus euroopaliku tuleviku kohta,“ öeldakse avalduses.

Linkevičiuse sõnul näitasid Ukraina võimud avalikult, et ignoreerivad praegu Kiievis viibivate Euroopa Liidu ja USA esindajate üleskutseid mitte astuda mingeid edasisi samme olukorra teravdamiseks.

„Nad reetsid ka kohustused ja vastutuse, mida Ukraina kannab OSCE büroo eesistujana. Ma kordan oma üleskutset Ukraina võimudele – lõpetada viivitamatult igasugune jõu kasutamine ja provokatsioonid, uurida kõiki jõu kasutamise juhtumeid ja karistada nende eest vastutajaid. Ukraina võimud on viimasel ajal, eriti sel ööl kaotanud palju usaldust. Ainult astudes viivitamatuid samme euroopalike väärtuste järgimiseks võivad nad alustada teed usalduse taastamiseks,“ ütles Leedu välisminister.

„Meile avaldavad muljet rahumeelsus ja tugev hing, mida oleme näinud Iseseisvuse väljakul, ning usk sellesse, et euroopalikud püüdlused viiakse ellu,“ ütles Linkevičius.