Mandela surmast teatas Lõuna-Aafrika Vabariigi praegune president Jacob Zuma, kes ütles, et Lõuna-Aafrika kaotas oma suurima poja ning kutsus lõuna-aafriklasi üles käituma väärikuse ja austusega, mida Mandela kehastas.

„Kuigi me teadsime, et see päev saabub, ei saa miski vähendada meie sügava ja kestva kaotuse tunnet,“ ütles Zuma.

Varsti pärast Zumat esines USA president Barack Obama. „Me oleme kaotanud ühe mõjukama, julgema ja läbinisti hea inimese, kellega keegi meist on koos maailmas elanud,“ ütles Obama. „Oma ägeda väärikuse ja paindumatu tahte abil ohverdada oma vabadus teiste vabaduse eest kujundas Madiba Lõuna-Aafrikat ja liigutas meid kõiki. Tema teekond vangist presidendiks kehastas lubadust, et inimesed ja riigid suudavad muutuda paremuse poole.“

Prantsusmaa president François Hollande ütles, et Mandela sõnum inspireerib jätkuvalt vabaduse eest võitlejaid ning annab kindlust rahvastele õigete eesmärkide ja universaalsete õiguste kaitsel.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, et Mandela vägivallatuse ja igasuguste rassismi vormide hukkamõistu poliitiline pärand inspireerib jätkuvalt.

Mandela oli inspiratsiooniks allasurutud rahvastele üle maailma ning tõi võrreldamatuid isiklikke ohvreid, ütles Nigeeria president Goodluck Jonathan.

Brasiilia riigipea Dilma Rousseff ütles, et Mandela juhib kõiki neid, kes võitlevad sotsiaalse õigluse ja rahu eest maailmas, ning India peaministri Manmohan Singhi sõnul on lahkunud hiiglane inimeste hulgas.

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnul oli Mandela õigluse eest seisev hiiglane ning tõeline inimlik inspiratsioon.

Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, kes kohtus Mandelaga mitmel korral, ütles oma avalduses, et Mandela surmast kuulmine tegi teda sügavalt kurvaks ning ta mäletab kohtumisi suure soojusega.

„Suur valgus on maailmast kustunud,“ ütles Suurbritannia peaminister David Cameron, kelle sõnul oli Mandela meie aja väljapaistev suurkuju, legend elus ja nüüd surmas – tõeline ülemaailmne kangelane.

Iisraeli peaminister Banjamin Netanyahu kirjeldas Mandelat kõige austusväärsema isikuna meie ajal. Ta lisas: „Ta oli oma rahva isa, mees visiooniga, vabadusvõitleja, kes oli vägivalla vastu. Ta oli isiklik eeskuju oma rahvale pikkadel vanglas veedetud aastatel.“

Palestiina omavalitsuse juhile Mahmoud Abbasile oli Mandela kolonialismist ja okupatsioonist vabanemise sümbol. Abbas lisas, et Palestiina rahvas ei unusta kunagi Mandela ajaloolist avaldust, et Lõuna-Aafrika revolutsioon ei ole oma eesmärke saavutanud, kuni palestiinlased ei ole vabad.