Resolutsioon, millega kehtestataks ka relvaembargo, võidakse 15-liikmelises julgeolekunõukogus vastu võtta järgmisel nädalal, vahendab AFP.

Kesk-Aafrika Vabariigi peaminister Nicolas Tiangaye ütles pärast läbirääkimisi Pariisis, et Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius rääkis täiendavalt 800 Prantsuse sõjaväelase viimisest Kesk-Aafrika Vabariiki lisaks 410-le, kes juba paiknevad riigi pealinnas Banguis.

Tiangaye ütles, et tema riigis pannakse toime tõsiseid sõjakuritegusid. Mässulised sundisid märtsis president François Bozizé põgenema ning üleminekuvalitsus on pärast seda 4,5 miljoni elanikuga riigi üle kontrolli kaotanud.

Prantsuse võimud on juba rääkinud sõjaväelaste arvu suurendamisest Kesk-Aafrika Vabariigis, kuid välisministeerium ei kinnitanud Tiangaye' öeldud numbreid.

Prantsusmaa, mis on hoiatanud ka genotsiidi eest Kesk-Aafrika Vabariigis, nagu ka USA ja ÜRO, saatis ringlema resolutsiooniprojekti, milles väljendatakse sügavat muret seaduse ja korra täieliku kokkuvarisemise ning usulahkudevaheliste pingete üle riigis.

Bozizé põgenema sundinud Seleka koalitsiooni mässuliste haarangud on muutunud lahinguteks moslemite ja kristlaste rühmituste vahel. Riigis on enamuses kristlased, kuid Selekas domineerivad moslemid.

Kavandatava resolutsiooni eesmärk on ka tugevdada Aafrika stabilisatsioonivägesid Kesk-Aafrika Vabariigis, enne kui tuuakse sisse ametlikud ÜRO rahuvalveväed.

Resolutsioon lubaks Aafrika ja Prantsuse vägedel kasutada kõiki vajalikke meetmeid ÜRO harta VII peatüki alusel, et kaitsta Kesk-Aafrika Vabariigi tsiviilisikuid.

Resolutsiooniga kehtestataks embargo igasugusele relvade ja laskemoona vedamisele Kesk-Aafrika Vabariiki.

Loodaks spetsiaalne komitee, mis kehtestaks sanktsioonid kõigi isikute vastu, kes püüavad nurjata veidi rohkem kui aasta pärast plaanis olevaid valimisi või panevad toime inimõiguste rikkumisi.

Aafrika vägedes (ametliku nimetusega MISCA) on praegu 2500 meest ja kui Aafrika Liit rahuvalvamise detsembris üle võtab, on seal 3600 meest.

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnul oleks aga vaja kuni 9000 meest.

ÜRO ja abitöötajate teatel on Kesk-Aafrika Vabariigis valitseva anarhia käigus põletatud maha terveid külasid ning vägistamised, piinamised ja valimatud tapmised on muutunud normiks.