Teatavasti sõltub suur osa riskikoefitsendist ka mootorsõiduki põhilise liiklemise asukohast. Paljud tallinlased armastavad seetõttu hoida oma motopargi registrijärgset asukohta pealinnast kaugemal maakonnas ja mujal Eestis. Kulude kokkuhoid kindlustusmaksete pealt on märkimisväärne, ulatudes vahel lausa sadadesse protsentidesse.

Püüdsin Salva kindlustusega edutult vaielda, et auto asukoht tehnilises passis ju ei ole muutunud. Muutunud on vaid omaniku elukoht rahvastikuregistris. Suure üllatusena selgus, et nüüd on erinevate kindlustusseltside volitused massiivselt suurenenud.

Lisaks karistusregistrile saavad nad ligi ka rahvastikuregistri andmetele. Samal ajal padratakse midagi isikuandmete kaitsmisest, aga suvaline kindlustseltsi töötaja saab kergelt kätte kallihinnalisi kaitstavaid isikuandmeid. Täna see inimene töötab seal, homme mitte, andmetele pääseb ta aga vabalt ligi ning tarvitab neid, kuidas ise heaks arvab.

Otsisin abi ka Liikluskindlustuse Fondilt ning soovisin teada, miks enam ei arvestata auto tehnilises passis registreeritud asukohta. Sain vastuseks, et sõiduki registreerimistunnistusele ei märgita sõiduki asukohalinna. Sõiduki registreerimistunnistusele märgitakse sõiduki omaniku kontaktandmed, sealhulgas postiaadress sõiduki registreerimisel. Liikluskindlustuse kindlustusmakse suurus võib sõltuda kindlustusvõtja elukohast. Elukoha määramisel ei pea kindlustusandja lähtuma vastavatest andmetest liiklusregistris.

Küll aga jättis vastanud ametnik targu mainimata, miks on kindlustusseltside volitused suurenenud ning tagatud ligipääs rahvastikuregistri andmetele.

Eriti huvitav koht minu meilivahetuses Salva Kindlustusega saabus, kui mulle püüti selgeks teha, et oma eelmises elukohalinnas pole ma elanudki - et ma olevat varem ankeedi valesti täitnud. Ometi sai tookord kindlustust sõlmitud lausa ARK-i büroos kohapeal ning Salva teenindajaga näost näkku. Ulatasin talle vastselt trükitud auto registreerimistunnistuse ning sõlmisin meeldiva koostöölepingu pooleks aastaks.

Ilmselt pidas minuga meile vahetanud kindlustaja mind nüüd mingiks paadunud petiseks, kes laseks hea meelega oma sõiduki üldse Kihnu saarel kindlustada. Eks mina usaldan neid edaspidi siis sama palju kui nemad oma kalleid kliente. Ahjaa, normaalse aastakuluga pakkumise sain hoopis kolmandalt seltsilt. Nii raske on nüüd valikut teha.