Schröder ütles neljapäeval, et Suurbritannia annab oma parima, et blokeerida igasugused katsed 28-liikmelise Euroopa Liidu tihedamaks kokkuliitmiseks, sest see eeldaks rohkem võimu üle andmist Brüsselile, vahendab AFP.

„Euroopa Liidu poliitiline struktuur ei saa jääda staatiliseks,“ ütles Schröder Austrias Bregenzis toimunud majandusfoorumil. „Me peame püüdlema edasi Euroopa poliitilise ühtsuse, mingisuguse Euroopa föderatsiooni suunas.“

Muu hulgas peaks Euroopa Liit nimetama ametisse ühtse rahandusministri, kellel oleks volitused korrale kutsuda riike, mis ei allu reeglitele, nagu juhtus viimase võlakriisi ajal.

„Probleemil on nimi ja see on Suurbritannia. Nii kaua, kuni britid neid samme blokeerivad, ei juhtu midagi,“ ütles Schröder. „Neli aastat tagasi G20 tippkohtumisel Pittsburghis finantssektori vaos hoidmiseks kokku lepitud sammude ellu viimata jätmisel on suur osa Londoni Cityl. Need, kes tahavad rohkem integratsiooni ei tohiks olla seotud nendega, kes ei taha.“

Schröder kutsus ka üles Türgit Euroopa Liidu liikmeks võtma ning avaldas toetust lähemale partnerlusele Venemaaga, kui Euroopa tahab majanduslikult võistelda USA ja tõusva Hiinaga.

„Euroopa vajab Venemaa ressursse ja meie majandused vajavad tema turgu,“ ütles Schröder.