„Pikkade aastate vältel on mind selle maaga sidunud erilised suhted. Oma lapsepõlveaastatel, kui hakkasin alles liikuma maailma male kõrgustesse, olime me kõik ühise maleruumi osad. Riias, kus on suurepärane malekool, toimusid regulaarselt laste ja noorte turniirid, millest osavõtt ja mille võidud aitasid kaasa minu kujunemisele maletajaks ning jätsid eredad mälestused kogu eluks. Lisaks sellele mängisid erilist rolli minu suhetes Lätiga ka minu perekonnaelu seigad. Minu endine abikaasa on Läti kodanik ning pojal on elamisluba ja ta viibib regulaarselt Riias,“ kirjutas Kasparov Läti Delfi vahendusel oma blogis.

„Samuti on minu jaoks väga tähtis, et tänapäevane Läti on toimiv demokraatlik riik, mis on edukalt üle saanud totalitaarse režiimi tagajärgedest ja integreerunud Euroopa rahvaste perre, mille osaks võib, ma loodan, lähimas ajaloolises perspektiivis saada ka Venemaa. Minul kui Venemaa demokraatlikus liikumises osalejal, kes aastatel 1990-1991 võttis järjekindlalt sõna Balti riikide sõltumatuse toetuseks, on eriti meeldiv jälgida Läti tänapäevast edu. Lõpuks sai otsustavaks asjaoluks selle aasta oktoobris jõustunud muudatus Läti seadusandluses, mis võimaldab saada selle riigi kodakondsuse, loobumata Vene passist, sest selline vabatahtlik loobumine on minu jaoks absoluutselt vastuvõtmatu ja mõeldamatu,“ ütles Kasparov.

Kasparov rõhutas, et tema kavatsused ei tähenda lahkumist Vene poliitikast. „Olen juba korduvalt öelnud ja võin veel kord kinnitada, et Venemaa vabastamine Putini režiimist ja tema muutmine demokraatlikuks euroopalikuks õigusriigiks olid ja jäävad minu jaoks prioriteetseteks ülesanneteks. Minu ajutine sunnitud eemalviibimine Venemaa territooriumilt ei muuda selles suhtes midagi,“ kinnitas Kasparov.

Veel kirjutas Kasparov, et tal seisab ees massiliselt ringreise seoses rahvusvahelise maleliidu (FIDE) presidendiks kandideerimisega. „Tingimustes, kus minu peamine vastane on Kalmõkkia endine president Kirsan Iljumžinov – inimene, kes juhib liitu juba 19. aastat ja kasutab ära Venemaa praeguste võimude toetust, ei saa ma usaldada oma liikumisvabaduse küsimust Putini välisministeeriumi kätte. Esmajärjekorras need asjaolud kutsusidki esile minu soovi saada kaksikkodakondsus,“ teatas Kasparov.