Torm, mille Rootsi meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (SMHI) nimetas Simoneks, ründas suure jõuga Rootsi lõunaosa. Kella kolme ajal öösel kohaliku aja järgi oli energiafirmadel Eon, Fortum ja Vattenfall kokku umbes 66 000 klienti ilma elektrita. Kõige rohkem vooluta kliente oli Eonil – 65 000 – neist 20 000 Skånes, teatab Rootsi televisioon SVT.

„Suur enamus peab olema ilma elektrita kogu öö. Alles teisipäeva ennelõunal saame me teada, kui tõsine olukord meie liinidega on,“ ütles Eoni pressiesindaja Mattias Hennius varem õhtul.

Kella viie ajal teisipäeva hommikul kohaliku aja järgi saadeti remondipersonal välja kahjusid üle vaatama.

„Alles siis, kui meil on ülevaade, kuidas asi välja näeb, võime me paika panna prioriteedid, millisest piirkonnast alustada,“ ütles Hennius.

Teisipäeva jooksul loodab Eon anda prognoosi, kui kaua aega võtab kõigi klientide elektrivarustuse taastamine.

Paljudes kohtades teatati puudest, mis olid langenud loogu teedele, ning Hallandi, Jönköpingi ja Skåne läänidest tulid teated autodele kukkunud puudest.

Landskronas varisesid kokku kõrged ehitustellingud ning Malmös lendas pealt elumaja katus ja purunesid aknad. Inimesed õnneks tõsiseid vigastusi ei saanud.

Simone liikus öösel edasi itta Kalmari lääni ranniku, Ölandi ja Gotlandi suunas. Torm oli aga kaotanud oma jõu ja seda ei klassifitseeritud enam tormiks.

Liiklus Ölandi sillal taastati enne kella üht öösel. Kella kahe ajal hakkas tuul vaibuma.

Teel itta murdis torm siiski maha arvukalt puid Kronobergi ja Kalmari läänides.

Kalmari läänis Emmaboda lähedal murdus puu kella 20 ajal auto peale, mis jäi kinni. Autot juhtinud 19-aastane naine viidi kaelavigastusega Kalmari haiglasse.

Gotlandil ei ole Simone ilmselt mingeid tõsiseid intsidente tekitanud.

„On üsna rahulik. On mõningad maha murdunud puud ja kella 20 ajal sõitis üks auto maha langenud puule otsa, aga mingeid tõsiseid inimohvreid meile teada ei ole,“ ütles Gotlandi politsei korrapidaja Per Bäckström.

Kõige suurem tuule kiirus, mis Simone liikumisel üle Lõuna-Rootsi mõõdeti, oli 42 meetrit sekundis Hallandi läänis, mis vastab orkaani tugevusele.

Tormihoiatus pani Rootsi transpordiameti tegema drastilist otsust peatada kogu reisirongiliiklus Lõuna- ja Lääne-Rootsis alates kella 16-st esmaspäeval. Paljud lennud tühistati samuti, sest tugev tuul muutis õhkutõusmise ja maandumise võimatuks.

Teisipäeva jooksul peaks suurem osa lennu-, rongi- ja parvlaevaliiklusest Rootsis normaliseeruma. Erandiks on rongiliinid, kus raudteele on langenud palju puid.

Lääneranniku raudteel Helsingborgi ja Halmstadi vahel on tuul kahjustanud kontaktliine ja liiklus peaks taastuma alles teisipäeva keskpäevaks.

Juba öösel alustati maanteede puhastamist maha langenud puudest.