HRW teatel hukati paljud hukkunud relvarühmituste poolt, millest mõned on seotud al-Qaidaga, mis ründasid armee positsioone 4. augusti koidikul ja sisenesid siis kümnesse lähedal asunud külla, kus elasid Süüria presidendi Bashar al-Assadiga samasse alaviitide usulahku kuuluvad inimesed, vahendab Reuters.

New Yorgis baseeruv HRW dokumenteeris oma esimesel valitsuse sanktsioneeritud külaskäigul Süüriasse kaks ja pool aastat kestnud konflikti jooksul terve rea Assadi vaenlaste toime pandud massilisi tapmisi laialdasema rünnaku käigus, millest võtsid osa lääneriikide toetatud mässulised.

Mõnedel juhudel hukati või lasti põgenemisel maha terved perekonnad, teatab HRW.

HRW tuvastas viis mässuliste rühmitust, mis osalesid otseselt Latakia rünnakute rahastamises, organiseerimises, planeerimises ja läbiviimises. Nende hulgas olid al-Qaidaga seotud Jabhat al-Nusra ja Iraagi Islamiriik ning Levanti rühmitused, aga ka islamistlik rühmitus Ahrar al-Sham ja veel üks välismaiste pühasõdalaste üksus.

Need rühmitused reklaamisid oma osalemist videote ja avalduste kaudu, millest osa kasutati HRW raporti kinnitamiseks. Operatsioon paistis olevat suures osas rahastatud Pärsia lahe eraannetajate poolt.

Vähem selge on USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Pärsia lahe äärsete sunniitlike riikide toetatud Süüria peamise opositsioonikoalitsiooni relvastatud tiiva Vaba Süüria Armee võitlejate roll.

11. augustil üles pandud ilmselt Latakias filmitud videos teatas Vaba Süüria Armee ülem Salim Idriss, et Vaba Süüria Armee osaleb rünnakus „suures ulatuses“.

HRW uurija Lama Fakih, kes veetis septembris mitu päeva Latakia provintsis ning rääkis elanike, sõdurite, relvarühmituste liikmete, arstide ja ametnikega, ütles, et ei saa kinnitada, et Vaba Süüria Armee oli seal kohal 4. augustil, kui metsikused aset leidsid.

Tsiviilisikutevastaste rünnakute ulatus ja organiseeritus viitavad ettekavatsetusele ja muudavad need kuritegudeks inimsuse vastu, teatas HRW.

„Need kuriteod ei olnud käsust üle astunud võitlejate teod,“ ütles HRW Lähis-Ida direktori kohusetäitja Joe Stork. „See operatsioon oli koordineeritud, planeeritud rünnak nende alaviitide külade tsiviilelanikkonna vastu.“

Küladesse naasnud elanikud rääkisid, et leidsid elanike surnukehi tänavatel ja kodudes ning ka põlenud riitades ja massihaudades, teatas Fakih.