Venemaa edastas Borodini kohtlemise pärast Hollandile teravas toonis protestinoodi, milles nimetati juhtunut diplomaatiliste reeglite rikkumiseks, vahendab RIA Novosti.

„See on Viini konventsiooni jäme rikkumine. Me ootame seletusi, vabandusi ja süüdlaste karistamist,“ ütles Putin Bali saarel, kus viibib Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel.

Varem Belgias, Luksemburgis ja mitmetes Aafrika riikides resideerunud diplomaadi Borodini vastase rünnaku täpsed üksikasjad on seni segased.

Venemaa riiklik telekanal Rossija-24 teatas, et Hollandi politsei tungis Borodini korterisse, ründas teda ja hoidis politseijaoskonnas mitu tundi ilma seletusi andmata kinni.

Reuters tsiteeris Hollandi uudisteagentuuri ANP-d, mis teatas, et politsei sisenes Borodini majja Haagis pärast naabrite kaebust, et diplomaat väärkohtleb lapsi.

Hollandi politsei pressiesindaja Haagis Ellen van Zijl kinnitas Reutersi vahendusel intsidendi toimumist. „Selle mehega on kõik korras,“ ütles Van Zijl juhtunu üksikasju kommenteerimata. „Ta ei ole haiglas.“

Venemaa lasteõiguste volinik Pavel Astahhov ütles teisipäeval, et kui väited laste väärkohtlemisest Borodini poolt kinnitust leiavad, uurib Venemaa intsidenti põhjalikult.

Teisipäeva hommikul kutsuti Venemaa välisministeeriumi välja Hollandi suursaadik Moskvas Ron van Dartel ning talle anti üle ametlik protestinoot. Van Dartel lahkus kommentaare andmata.

Venemaa ja Hollandi suhteid on viimasel ajal rikkunud ka Hollandis registreeritud Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise arestimine Venemaal ja selle meeskonna vahistamine.

Holland nimetas laeva arestimist ebaseaduslikuks ning Hollandi valitsus on teatanud, et on alustanud õiguslikke protseduure Venemaa vastu ÜRO-s.