USA valitsuse tegevus on osaliselt seiskunud pärast seda, kui kongress ei suutnud eelarve üle kokkuleppele jõuda, ning raha võib 17. oktoobril hoopis otsa saada, kui võlalimiiti ei tõsteta, vahendab BBC News.

Obama ütles teleintervjuus, et on viimase piirini nördinud.

Kui üks eelarvekriis on Washingtonis juba käes, siis teine ja potentsiaalselt ohtlikum kollitab lähinädalatel.

17. oktoobril saab USA valitsusel otsa raha arvete maksmiseks, kui võlalage ei tõsteta.

Mõlemas küsimuses nõuavad esindajatekoda kontrollivad vabariiklased Obamalt ja demokraatidelt järeleandmisi, et tagada vastutasuks valitsuse jätkuva toimimise rahastamine ja tõsta võlalimiiti.

Peamiselt nõuavad vabariiklased ObamaCare'iks nimetatava tervishoiureformi tagasivõtmist, edasilükkamist või sellelt raha ära võtmist. Suur osa reformist käivitus aga juba teisipäeval.

Obama kohtus kolmapäeval mõnede Wall Streeti suuremate pankade, sealhulgas JPMorgan Chase'i, Goldman Sachsi ja Bank of America juhtidega, et arutada võlalae teemat ja muid majandusküsimusi.

Pärast kohtumist ütles Obama CNBC-le, et neil (pankuritel) on oluline tunnistada, et sellel (võlalae tõstmata jätmisel) on sügav mõju USA majandusele ja neile üldiselt.

Obama ütles ka, et ei soovi 17. oktoobri tähtaja lähenedes pidada läbirääkimisi ühe partei äärmusliku tiivaga.

„Minu sõnum [kongressi] juhtidele on, et enne seda, kui me saame selge seaduse, mis taasavab valitsuse... enne seda, kui me sellega hakkama saame, enne seda, kui me kindlustame, et kongress võimaldab maksta asjade eest, mille kongress ise on juba heaks kiitnud, ei kavatse me osaleda mingis läbirääkimisteseerias,“ ütles Obama.