USA suursaadik ÜRO-s Samantha Power ütles, et Venemaa kohustab õiguslikult Süüriat keemiarelvade varust loobuma. Venemaa välisminister Sergei Lavrov teatas, et välja võideldi teineteisemõistmine, vahendab Reuters.

Julgeolekunõukogus olevad lääneriigid on taganenud paljudest oma esialgsetest nõudmistest, teatavad diplomaadid, et saada Venemaa heakskiit.

Peamine vaidlusküsimus Venemaa ja lääneriikide vahel oli see, kas resolutsioon kuulub ÜRO harta seitsmenda peatüki alla, mis puudutab julgeolekunõukogu volitusi kehtestada oma otsuseid selliste meetmetega nagu sanktsioonid või sõjaline jõud.

Saavutatud kompromiss näeb ette, et keemiarelvade loovutamine on õiguslikult siduv, kuid ei näe ette automaatset karistust sanktsioonide või sõjalise jõu kasutamise näol. USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa tahtsid alguses, et resolutsioon kuuluks selgesõnaliselt seitsmenda peatüki alla.

Ainus viide karistusele resolutsiooniprojektis on ähvardus, et kui Süüria resolutsiooni ei järgi, võtab julgeolekunõukogu tarvitusele karistusmeetmed seitsmenda peatüki kohaselt, mis nõuaks teist resolutsiooni, mille Venemaa võib vetostada.