Soome somaallaste organisatsioonid kohtusid esmaspäeval Helsingis, et arutada võimude ja organisatsioonide vahelist koostööd, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kohal olid ka politsei ja Helsingi linna esindajaid.

Soome somaallaste liidu aseesimehe Abdulrahman Abdi Rage sõnul on al-Shababile raha saatmise uurimine tekitanud kogukonnas rahutust. Rage sõnul kardetakse kogu kogukonna sildistamist. Tegemist on üksikute inimestega, kes on valel teel, leiab Rage.

„Al-Shabab on inimrämps. Me oleme kõik näinud uudistes, mida nad Somaalias korda saadavad. Sellist küll toetada ei taheta,“ ütles Rage.

Rage peab tähtsaks, et võimud asja uurivad. Somaallaste liit on tema sõnul teinud politseiga koostööd.

Rage kritiseeris samas eeluurimise tulemuste avalikustamise ajastust, sest inimesed seostavad selle nüüd oma mõtetes Nairobi terrorirünnakuga.

Rage ei pea tõenäoliseks, et Soomest oleks mindud al-Shababi ridadesse võitlema.

Somaallaste kogukond koosneb paljudest klannidest ja paljudel on Somaalias elavate sugulastega tihedamad sidemed kui kogukonnaga Soomes, nentis Omar Abdi.

„Jutt võib käia sellest, et toetatakse kodumaal oma klanni, millel on siis sidemed al-Shababiga,“ ütles Abdi.

Abdi ei usu, et Soomes võiks tekkida organiseeritud rahakogumine al-Shababile. Üksikute noorte pärast on ta aga mures.

Ämmaemandana töötava Fadumo Bulhani sõnul on juurdlus tekitanud osas somaallaste kogukonnast hämmastust ja muret.

„Et miski selline [al-Shabab] võiks tulla meie kogukonda, tekitab küll tundeid,“ ütles Bulhan.

Bulhan ise ei tunne kedagi, keda oleks uuritud. Tõsi, ei ole tõenäoline, et al-Shababi toetav inimene räägiks oma tegevusest teistele, sest liikumine on Bulhani sõnul kogukonnas laialdaselt hukka mõistetud.

„Ma ei usu, et ta saaks kogukonnalt mingit toetust,“ arvas Bulhan.

Bulhani hinnangul ei tea Soomes elavad somaallased alati, kas nende Somaalias elavad sugulased toetavad liikumist ja vajavad majanduslikku toetust selle tegevuse jaoks.