Al-Shababi eesmärk on islamistliku valitsuse moodustamine Somaalias. Viimastel aastatel on aga Aafrika Liidu väed Somaalias islamivõitlejad suuremast osast pealinnast Muqdishost välja ajanud ning valitsus üritab riiki oma kontrolli alla saada, vahendab USA Today.

Rünnak Nairobis toob esile al-Shababi organisatsioonilised oskused ja valmisoleku oma asja eest surra, ütles USA endine suursaadik Etioopias ja George Washingtoni ülikooli professor David Shinn.

Samuti toob see aga esile selle, et rühmitus peab korraldama suurejoonelisi terrorirünnakuid, mis pälvivad palju tähelepanu, sest neil puudub rahva toetus ning nad on läbi kukkunud otseses võitluses Aafrika Liidu vägedega Somaalias.

„Al-Shabab on keskmisest somaallasest üha rohkem kaugenenud,“ ütles Shinn.

Rünnak Kenyas toimus veidi enne teist ohvriterohket rünnakut kiriku vastu Pakistanis, kuid analüütikud hoiatavad järelduste tegemise eest, et radikaalne islam kogub jõudu. Pakistani rünnaku eest võttis vastutuse sealse Talibani üks fraktsioon.

„Need pommirünnakud on praegu nii tavalised,“ ütles Shinn. „Ma paneksin selle juhuse ja kokkusattumuse arvele.“

Al-Shabab koosneb eelkõige somaallastest, kuigi selle juhtkonnas on veidi välismaalasi, rääkis Shinn. Liikmed jagunevad nendeks, kes mõtlevad globaalsema džihaadi peale, ja nendeks, kelle eesmärgid piirduvad Somaalias võimu haaramisega.

Kenya rünnak võib olla märk selle kohta, et al-Shabab võib üritada toime panna suurejoonelisemaid pommirünnakuid, kuid nende võime seda teha on küsitav.

Viimane suurem rünnak, milles al-Shabab osales, toimus 2010. aasta juulis Ugandas, mis viitab sellele, et rühmitusel võtab aega suurte rünnakute korraldamiseks vajaliku väljaõppe, raha ja muu toetuse saamine. Vahepeal on al-Shabab võtnud vastutuse väiksemate rünnakute eest.

2010. aasta rünnakus hukkus 74 inimest kahes kohas, kuhu inimesed olid kogunenud televisiooni vahendusel jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalturniiri mängu vaatama.

USA valitsus on viimasel ajal avaldanud Somaalia valitsusele toetust võitluses al-Shababi vastu. Somaalia president Hassan Sheikh Mahamud käis hiljuti Washingtonis ja kohtus muu hulgas kaitseminister Chuck Hageli ja presidendi rahvusliku julgeoleku nõuniku Susan Rice'iga.