Kerry sõnul kinnitas ÜRO relvainspektorite aruanne "selge sõnaga", et augustis sadu inimesi tapnud keemiarünnaku korraldasid Süüria valitsusväed, vahendab BNS.

"Algab proovilepanek. Julgeolekunõukogu peab olema valmis asuma järgmisel nädalal tegudele. On ülioluline, et rahvusvaheline üldsus reageeriks ja seisukoha võtaks," rääkis USA välisminister.

USA soovib ÜRO resolutsiooni, mis muudaks Venemaaga sõlmitud kokkuleppe Süüria keemiaarsenali rahvusvahelisele kontrollile allutamises ja hävitamises õiguslikult siduvaks. Vaidluskohaks on see, kas resolutsioon peaks viitama ÜRO harta seitsmendale peatükile, mis sisaldab jõu kasutamist puudutavaid reegleid ja protseduure, aga ka mittesõjalisi meetmeid nagu sanktsioonid.

"Meil pole aega teeselda, et igaüks võib tulla Süüria keemiarelvade küsimuses lagedale oma faktikoguga," ütles Kerry. "Võitlus Süüria keemiarelvade pärast pole mäng. See on tegelikkus. See on oluline. On oluline Süüria rahva elude, piirkonna, maailma seisukohast, et meie Genfi kokkuleppe saaks jõustatud."

ÜRO inspektorid andsid sel nädalal üle aruande, mille kohaselt "annavad kogutud keskkonna-, keemilised ja meditsiinilised analüüsid selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 21. augustil kasutati Damaskuse Ghouta piirkonnas närvigaasi sariini sisaldanud pind-pind tüüpi rakette".

Julgeolekunõukogu alaliste liikmete USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia arvates näitas raport selgelt Süüria režiimi süüd.

Kolmapäeval teatas aga Venemaa, et Süüria valitsus on andnud Moskvale üle asitõendid, mis tõestavad hoopis valitsusvastaste ülestõusnute süüd keemiarünnakus.

Kerry ei maininud otseselt Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes süüdistas neljapäeval taas mässulisi.

"Meil on kõik põhjused arvata, et see oli provokatsioon, salalik ja leidlik," ütles Putin, kes avaldas eelmisel nädalal New York Timesis USA-kriitilise arvamusloo.

Putini sõnul tegid ründajad aga selle vea, et kasutasid "primitiivset tehnoloogiat" - nõukogudeaegset laskemoona, mida Süüria armee enam ei kasuta.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles teisipäeval, et Venemaa ei ole raportiga rahul, kuna see on valikuline ja eirab teisi episoode.

Ehkki USA ja Venemaa leppisid laupäeval Genfis kokku Süüria keemiarelva hävitamise raamkavas, on ÜRO julgeolekunõukogu ülestõusnuid toetavate lääneriikide ning Assadi poolel oleva Venemaa ja Hiina vastuseisu tõttu blokeeritud.