IAEA konfidentsiaalse raporti väidet, et Iraani tuumarelvaprogrammi kohta puuduvad tõendid, on võimatu uskuda, ütles USA välisministri abi John Bolton.

Boltoni sõnul kinnitab esmaspäeval ilmunud raport tegelikult USA väidet, et “Iraani ulatuslikud ja salajased pingutused tundlike tuumavõimete omandamiseks näivad mõttekad ainult tuumarelvaprogrammi raames”.

Kuigi IAEA aruanne dokumenteerib üksikasjalikult Iraani salgamisi ja pettusi viimase 18 aasta jooksul ning loetleb arvukaid üleastumisi rahvusvahelistest tuumakohustustest, “leiab raport kokkuvõttes ikkagi, et Iraani tuumarelvaprogrammi olemasolu kohta puuduvad tõendid”, ütles Bolton.

“Seda aruande väidet on lihtsalt võimatu uskuda,” lisas relvastuskontrolli ja relvastuse leviku tõkestamise eest vastutav ministriabi.

Ka mõned relvaeksperdid on leidnud, et IAEA aruanne toetab USA väiteid.

Iraan kinnitab, et ta tuumaprogramm on üksnes rahuotstarbeline.

IAEA raportis öeldakse, et agentuur vajab rohkem aega, et kindlaks teha, kas Teherani tuumauuringud on tõesti nii rahumeelsed, naagu riik ise väidab.

Aruande kohaselt on Iraanil tsentrifuugidel põhinev uraanirikastamise programm juba 18 aastat ja kõrgtehnoloogiline laserrikastamise programm 12 aastat ning neid mõlemaid on ÜRO eest varjatud. IAEA teatel möönab Iraan, et on tootnud väikesi koguseid plutooniumi, millel tsiviilotstarvet peaaegu pole, ning teinud oma tsentrifuugidel tuumamaterjalidega salajasi katsetusi.

IAEA uurimine näitas, et “Iraan on mitmel korral rikkunud oma kohustusi tuumarelvastuse leviku tõkestamise leppe (NPT) osalisena”, nentis Bolton. Ta ei täpsustanud, milliseid samme Washington plaanib astuda, kui IAEA nõukogu Viinis kokku tuleb, et arutada, mida Iraani suhtes ette võtta.

Kuid teiste ametiisikute sõnul loodab USA administratsioon saavutada kompromissi, mis võtaks Iraani tuumategevuse eest vastutusele, kuid väldiks uut kokkupõrget Euroopa liitlastega.

Juhtivad USA ametiisikud leiavad endiselt, et IAEA peaks Iraani ametlikult NPT-d rikkunuks kuulutama ja esitama asja ÜRO Julgeolekunõukogule, mis võib otsustada sanktsioone rakendada. Samas aga mõistavad nad, et kuna Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa on vastu, ei tuleks sellest midagi välja ja parem oleks otsida keskteed.

Püüdes kriisi vältida, tegid need kolm riiki oktoobris algatuse, mille tulemusel Iraan nõustus ajutiselt oma uraanirikastamise programmi peatama ja äkk-inspektsioonidega nõustumise protokollile alla kirjutama.