Tehniline arendustöö on tagauks seaduses, mis annab FRA-le võimaluse koguda ja edastada teistele riikidele piiramatul hulgal andmeid, kirjutab Dagens Nyheter.

„Valitsusel pole mingit kontrolli selle üle, kuidas andmeid kasutatakse,“ ütles Lundi ülikooli luureanalüüsi professor Wilhelm Agrell.

FRA (Försvarets Radioanstalt) võib ühe augu tõttu seaduses välisriikidele edastada põhimõtteliselt piiramatul hulgal toorandmeid, ütles Agrell.

Mitmetes paragrahvides sätestatakse, kuidas peab FRA taotlema riigikaitse luurekohtult luba signaalluure läbiviimiseks. Taotluses tuleb detailselt kirjeldada, mida soovitakse teha ja milleks. Seejärel uurib kohus, kas on olemas legitiimne vajadus, mis lähtub Rootsi riigi vajadustest. Alles pärast seda, kui taotlus on heaks kiidetud, võib FRA alustada luuretegevust ning lõpuks anda informatsiooni edasi teisele riigile.

Kogu ülalkirjeldatud protseduurist võib aga mööda minna teise paragrahvi abil, mis sätestab, et meetodite ja tehnika arendustöös võivad võimud koguda andmeid ja teha vabalt koostööd valitud luureteenistustega.

„Seadusandlus jätab mulje, et süsteemil on väga suured piirangud, aga siis võib näha, et seal on auk. Tehnilises arendustöös ei ole piiranguid selle kohta, mida võib koguda ja hoiule jätta, peale selle, et pärast üht aastat tuleb need andmed välja praakida. Aga on selge, et need on juba poole tunniga välismaale saadetud, nii et see ei mängi mingit rolli,“ ütles Agrell.

Rootsi riiklik riigikaitse luuretegevuse inspektsioon (Statens Inspektion för Försvarsunderättelseverksamhet, SIUN) on see järelevalveorgan, mis peaks jälgima, et FRA seadustest kinni peab.

Dagens Nyheter nõudis välja ja uuris kõiki otsuseid, mis inspektsoon on langetanud alates 2009. aastast. Üheksal erineval juhul kritiseeriti FRA-d selle eest, kuidas ta signaalluuret läbi viib ning andmeid käsitleb.

Dokumentidest selgub, et FRA jagab oma kogutud andmed erinevatesse kogudesse, toormaterjaliks ja analüüsiks. Alles selle aasta juunis kritiseeriti FRA-d selle eest, et tänu augule seaduses on loodud andmebaas, mida kasutatakse testimiseks ja arendamiseks, kuid mille andmed on seejärel üle kantud tegelikku andmebaasi, mida kasutatakse analüüsiks.

„SIUN leiab, et FRA arendustegevuse korduvate testide materjali ei tohi paigutada andmekogusse analüüsimise jaoks. Tõlgendus, millised andmed lähevad andmekogusse, peab olema piiratud,“ öeldakse protokollis.

Agrelli sõnul on tõenäoline, et Rootsi edastab oma koostööpartneritele suurel hulgal töötlemata toorandmeid.

SIUN ei ole seni kunagi koostanud ülevaadet FRA koostööst teiste riikidega.