„Washington on nüüd kindel, et keemiarelvarünnaku taga on Süüria režiim! Meie ülesanne on heidutada president Bashar al-Assadi juhitavat valitsust keemiarelvi uuesti kasutamast,“ ütles president Barack Obama esmakordselt uudisteprogrammi PBS NewsHour vahendusel.

Obama sõnul tuleb sõjaline aktsioon hoolimata Assadi „jõhkratest tegudest“, piiratud iseloomuga ning sellega ei soovita jõudude vahekorda režiimi ja opositsiooni vahel muuta.

"Otsene sõjaline sekkumine...osavõtt Süüria kodusõjast ei aitaks selle lõpetamisele kaasa," nentis riigijuht.

Obama sõnul ei ole ta veel langetanud otsust rünnata, aga tulemata reaktsioon ei jää, sest presidendi sõnul tuleb võimalike rünnakutega veenduda, et „keemiarelvi rohkem käiku ei lasta“.

Ka Briti peaminister David Cameron jagab Obama seisukohta, et vaja ei ole Assadit kukutada, vaid lihtsalt režiimile näidata, kui „andestamatu“ ja „täiesti vale“ on keemiarelvade kasutamine rahva vastu.

"Kavatseme vastata keemiarelvade kasutamisele, mitte nõuda režiimivahetust. Rünnak ei saa jääda karistuseta," kinnitas ta.

Briti alamkoja sõnul „ei tegutse sõjavägi aga enne, kui saabub ÜRO sõltumatute keemiarelvainspektorite aruanne,“ kus on tõendid Süüria keemiarelvarünnakute kohta.

USA välisministeeriumi hinnangul ei ole aga vaja maailmaorganisatsiooni sõltumatut kinnitust, kes on rünnaku taga, sest nende andmetel on president Assad süüdi "isegi siis, kui ta ise nupule ei vajutanud või otsest korraldust ei andnud". All ka režiimi seisukoht!

Ütle kindlasti sõna sekka siin või läbi suhtlusvõrgustiku Twitter, kus palume kasutada märgusõna #Süüria

Režiim esitab tõendeid opositsiooni keemiarünnakutest

Süüria välisminister Walid Moallem kordab jätkuvalt, et Ameerika Ühendriikide süüdistused alusetud ja režiim ei ole kedagi rünnanud. "Me kõik kuuleme sõjatrummi põrinat! Nad tahavad meid rünnata! Süütut Süüriat!"

"Režiim on esitanud relvaekspertidele ohtralt tõendeid, et rünnaku taga oli opositsioon,“ lisas ta.

Režiimi ÜRO-s esindav Bashar Jaafari küsis eile "maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moonilt võimalust laiendada keemiarelvainspektorite mandaati, et uurida kolmel päeval aset leidnud jubedaid [opositsiooni korraldatud] rünnakuid".

„Varsti kasutavad nad keemiarelvi ka Euroopa inimeste vastu," hoiatas Maqdad.

Iraani kõrgeim liider Ajatolla Ali Khamenei hoiatas kolmapäeva pärastlõunal, et on interventsiooni vastu ja rahvusvahelise koalitsiooni võimalik sõda Süüria territooriumil ei jää karistuseta. "Lähis-Idas oleks sõda hävituslik kõigi jaoks," hoiatas Ajatolla.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov hoiatab samuti, et sõda Süüriaga destabiliseeriks nii riiki ennast kui ka kogu Lähis-Ida.

"Diplomaatilisele lahendusele ei ole alternatiivi! Üritada konflikti sõjaliselt lahendada põhjustab ainult olukorra destabiliseerimist kogu regioonis," ütles ta kolmapäeval.