Läänekaldal oli sinna saadetud 11 vangil vastas palestiinlaste president Mahmoud Abbas. Ülejäänud 15 tervitas Gazas rahvamass, vahendab BBC News.

Läänekaldal sõidutati mehed Beituniast Ramallahisse Muqataa presidendi residendi juurde, kus neid suudles ja embas president Abbas.

Seejärel palvetasid vabastatud vangid palestiinlaste endise juhi Yassir Arafati haua juures ning astusid koos presidendiga poodiumile juubeldava rahvamassi ette.

Abbas ütles oma kõnes, et ei puhka enne, kui kõik vangid on Iisraeli vanglatest vabastatud.

„Me õnnitleme isennast ja oma perekondi oma vendade pärast, kes lahkusid vanglate pimedusest vabadusepäikese valgusse. Me ütleme neile ja teile, et ülejäänud on teel, need on alles esimesed,“ lisas Abbas.

Iisrael on nõustunud vabastama veel 78 pikaajalist vangi osana tehingust rahuprotsessi taaselustamiseks. Vangide vabastamine leiab aset neljas osas üheksa kuu jooksul, sõltuvalt läbirääkimiste käigust.

Palestiinlased peavad vange kangelasteks, kuid Iisraeli poolel peetakse neid lihtsalt terroristideks.

„Ma tahan näha, kuidas see „kangelane“ koju tuleb ja ütleb, et tappis 34-aastase raseda naise ja viieaastase lapse,“ ütles Avi Moses, kes kaotas oma naise ja lapse 1987. aastal pommirünnakus. „Neil peaks häbi olema. Nad on argpüksid.“